Όσιος Ακάκιος ο Νέος, Για την θέα του Χριστού και των ωραίων προσώπων!

13 Απριλίου 2023

Όσιος Ακάκιος ο Νέος ο Καυσοκαλυβίτης †1730.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο Ιερομόναχος Ιωνάς ο Καυσοκαλυβίτης γράφει στον βίο του του Γέροντά του οσίου Ακακίου του Νέου του Καυσοκαλυβίτη:
Διαβάζοντας, κάποτε τους λόγους του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου συνάντησα την γνωστή εκείνη φράση του Αγίου η οποία αναφέρει, ότι, αν ο Χριστιανός δεν δει τον Χριστόν εδώ στην παρούσα ζωήν, ας μην ελπίζει ότι θα τον δει στην μέλλουσα.

Και απορώντας με τα λόγιά αυτά τον ρώτησα σχετικά.

Εκείνος μου απήντησε ως εξής:
«Αλήθεια είναι, τέκνον μου, και να μη αμφιβάλλεις γι’ αυτό· διότι, βεβαίως, αν ο Χριστιανός δεν αποκτήσει την όραση των νοερών οφθαλμών, για να μπορεί έτσι να καταφέρει να βλέπει καθαρά τον Χριστόν εδώ, ούτε εκεί είναι δυνατόν να τον δει».

Εγώ τότε του είπα:
«Είδες η αγιοσύνη σου τον Χριστόν, Πάτερ»;

Τότε, εκείνος μου είπε:
«Τον είδα, τέκνον μου, όχι μίαν φοράν».

Εγώ δε πάλιν τον ρώτησα:
«Και τι σου είπε, Πάτερ»;

Αποκρίθηκε ο Όσιος:
«Ακολούθει μοι, δηλαδή εργάζου τας εντολάς μου (διότι έτσι ερμήνευσε το «ακολούθει μοι» ο Όσιος). Εγώ όμως δεν τον ακολούθησα».

Και με τα λόγια αυτά έτρεξαν από τους οφθαλμούς του τα δάκρυα ποταμηδόν.

Αλλά και πάλιν εγώ με την συνηθισμένη μου αυθάδεια τον ρώτησα:
«Με ποιον τρόπο βλέπει ο άνθρωπος εδώ τον Χριστόν; Αισθητώς ή νοερώς»;

Μου είπε ο Άγιος:
«Νοερώς. Αλλά γνώριζε, ότι εκείνος ο οποίος θα αξιωθεί του χαρίσματος αυτού, όταν συμβεί να έχει τέτοιες αποκαλύψεις, βλέπει τα νοερά ως αισθητά· επειδή και η αίσθηση των σωματικών οφθαλμών μένει τότε τελείως ανενέργητος. Γι’ αυτό και συ, όταν διαβάζεις αυτούς τους υψηλούς λόγους και θερμαίνεται κάπως η καρδία σου, τότε ευθύς να αγωνίζεσαι για να αποκτήσεις ή να πράξεις ένα μέρος από εκείνα τα οποία διαβάζεις.

Διότι, αν ίσως μετά από πρώτη και δεύτερη φορά αμελήσεις, η καρδία σου θα πωρωθεί και θα σου φαίνονται οι πνευματικές αυτές αποκαλύψεις και εμπειρίες ως μύθοι και τραγούδια. Εκείνος ο οποίος θα εκτελέσει αυτά, τα οποία σου λέγω, θα είναι καλότυχος, επειδή θα αξιωθεί μεγάλων χαρισμάτων.

Άλλοτε πάλιν τον ρώτησαν κάποιοι γι’ αυτούς που σκανδαλίζονται από τα ωραία πρόσωπα. Αυτός δε, αποκρίθηκε με κατάνυξη και την συνηθισμένη του απλότητα λέγοντας:
«Εγώ δεν γνωρίζω τι να σας απαντήσω γι’ αυτό. Διότι δεν είχα ποτέ τέτοιο σκανδαλισμό. Και μάλιστα, όταν βλέπω ωραία πρόσωπα, κινούμαι προς δοξολογία του Θεού και χαίρω για την δημιουργίαν Του»!

Ο όσιος Ακάκιος ο Νέος ο Καυσοκαλυβίτης γιορτάζει στις 12 Απριλίου.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Απρίλιος, τόμος δ’.