Κύπρος: Η μνήμη επέστρεψε στην κατεχόμενη γη – Φόρος τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους Περιστερωνοπηγιώτες

2 Μαΐου 2023

Ζωντανή παραμένει η μνήμη για τη δικαίωση του Κυπριακού ελληνισμού καθώς το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η μαρτυρική Μεγαλόνησος το 1974 μετά την τουρκική εισβολή και τα συνεπακόλουθά της, με τους χιλιάδες αγνοουμένους και εκτοπισμένους από τις πατρογονικές εστίες τους, επιβάλει τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την επίλυση του ζητήματος.

Στη λύση του Κυπριακού και την οφειλή απέναντι σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχαήλ Γιωργάλλας. Η ομιλία έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 1 Μαΐου κατά την τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Περιστερωνοπηγιωτών από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ και τον Υπουργό, στην Μοσφιλωτή.

Όπως έγραψε το ope.gr κατά την τελετή παρέστη πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων και συγγενείς των αγνοουμένων. Από την πλευρά του ο Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ μίλησε για όλους εκείνους που χάθηκαν στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 αλλά και για τις οικογένειές τους που έμειναν πίσω να προσεύχονται γι’ αυτούς.

Tο πρωί της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίας Θέκλης στην Λάρνακα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, με τη συμμετοχή κληρικών από την Κύπρο. Στη Θεία Λειτουργία παρέστη πλήθος κόσμου.

Κατά την Θεία Λειτουργία και τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Παναρέτου, τελέσθηκε εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή του 1974 από την Περιστερονοπηγή μεταξύ των οποίων και ο κατά σάρκα πατέρας του Γέροντα Εφραίμ.

Δείτε περισσότερα εδώ: www.orthodoxianewsagency.gr