Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος

30 Ιουνίου 2023

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος Γιαννίρης. Ο μακαριστός Ιεράρχης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας δίνοντας μάχη με τον καρκίνο.

“Τούτη την περίοδο κατά την οποία κι εγώ δίνω τον δικό μου αγώνα με την ασθένεια αυτή, απευθύνομαι σε όλους τους συν-ασθενείς γιά να ευχηθώ ο Κύριος με τις πρεσβείς των Αγίων μας, να χαρίζει δύναμη σωματική και ψυχική σε όλους μας. Και ποτέ να μην λησμονούμε ότι “γεννηθήτω το θέλημα Του”, είχε γράψει ο ίδιος πριν λίγους μήνες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η Πεμπτουσία είχε την τιμή να φιλοξενήσει άρθρα και συνεντεύξεις του, στα οποία ο μακαριστός Ιεράρχης είχε μιλήσει για την Εκκλησία στην Νιγηρία και εν γένει την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αφρική.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, Yπέρτιμος και Έξαρχος Κόλπου Γουϊνέας Αλέξανδρος (κατά κόσμον Γεώργιος Γιαννίρης) εγεννήθη στην Αθήνα το έτος 1960. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Ενετάχθη στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, χειροτονηθείς Διάκονος την 1η και Πρεσβύτερος την 2α Οκτωβρίου 1988. Από της χειροτονίας του υπηρετήσε στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ως Προϊστάμενος του Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων και Γραμματεύς της Μητροπόλεως. Εξέδωσε το δίγλωσσο περιοδικό «Ορθόδοξη προσέγγιση» και ήταν υπεύθυνος των ραδιοφωνικών εκπομπών της Μητροπόλεως. Διετέλεσε μέλος του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών μελετών. Τον Απρίλιο του 1997, διωρίσθη Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. Επίσκοπος Νιγηρίας εξελέγη την 23η Σεπτεμβρίου 1997, χειροτονηθείς από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ’ την 24ην Νοεμβρίου 1997. Την 27η Οκτωβρίου 2004 η Ιερά Επισκοπή Νιγηρίας ανυψώθη σε Μητρόπολη.

Η Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας ιδρύθηκε διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου το έτος 1997 κατ’ αρχήν ως Ιερά Επισκοπή Νιγηρίας. Τον Οκτώβριο του έτους 2004 ανυψώθηκε σε Μητρόπολη.

Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει τα κράτη Νιγηρία, Νίγηρα, Μπενίν και Τόγκο.

Πληροφορίες: www.orthodoxianewsagency.gr