Η ομολογία στον Χριστό: Σημείο των καιρών όσο ποτέ άλλοτε

11 Ιουνίου 2023

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στις εκκλησίες μας θα διαβαστεί η περικοπή από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο όπου ο Χριστός διδάσκει στους μαθητές Του ότι «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου». Δηλαδή, «Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σε μένα, θα τον αναγνωρίσω κι εγώ μπροστά στον Ουράνιο Πατέρα μου».

Η ομολογία στον Χριστό μας στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού ήταν πολύ επικίνδυνη, επειδή προκαλούσε τα βάρβαρα και αιμοδιψή ένστικτα των διωκτών που ευχαριστούνταν να βασανίζουν και να θανατώνουν τους χριστιανούς, ενώ και πλήθη κόσμου διψούσαν να παρακολουθούν αυτά τα θεάματα. Αυτοί οι χριστιανοί ήταν οι μάρτυρες.

Σήμερα δεν οδηγούμαστε στα μαρτύρια όταν ομολογούμε τον Χριστό. Η εκκλησία μας λέει πως δεν υπάρχει τώρα το μαρτύριο του αίματος αλλά το μαρτύριο της συνειδήσεως. Ο αγώνας μας, δηλαδή, να καθαριστούμε από τα πάθη και να τηρήσουμε τις εντολές του Θεού.

Σπουδαία ομολογία αποτελεί και η δοξολογία μας τις ώρες του πόνου και κάθε δοκιμασίας. Δηλαδή σε μια μακροχρόνια αρρώστια, σε ένα βαρύ πένθος, σε μια αποτυχία ή καταστροφή, ένα «Δόξα τω Θεώ» είναι ομολογία πίστεως και σημάδι ότι αφήνεται ο άνθρωπος στα χέρια του Θεού.

Πολλοί χριστιανοί έχουν την συνήθεια να κάνουν το σταυρό τους πολύ βιαστικά που μοιάζει σαν να παίζουν κιθάρα. Αυτό πιστεύω πως γίνεται επειδή δεν θέλουν να φανερώσουν στους άλλους ότι εκείνη την στιγμή σταυροκοπιούνται. Ένας σωστός σταυρός είναι το μόνο σημερινό σημείο δημόσιας ομολογίας προς το Χριστό και έχει αξία να τον κάνουμε σωστά.

Γενικότερα, η ομολογία της πίστης μας σήμερα μπορεί να μας κοστίσει ότι θα γίνουμε αντικείμενο ειρωνείας, υποτίμησης και περιθωριοποίησης. Σκέφτομαι, όμως, πως επειδή στον καιρό μας η πίστη φαίνεται να έχει ατονήσει και συγχρόνως διώκεται και εξοστρακίζεται με ύπουλους και υπόγειους τρόπους, ακόμα και η μικρότερη ομολογία πίστεως από τον καθένα μας έχει μεγάλη αξία.