Όσιος Σεραφείμ της Βίριτσας: Ο Σέργιος θέλει να χτυπήσει εμένα και τον φίλο του και να φύγει από δω. Είναι πολύ δύσκολο να τον συγκρατήσουμε…

23 Ιουνίου 2023

Όσιος Σεραφείμ της Βίριτσας (1866-1949).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο Γέροντας προέβλεπε ποιοι άνθρωποι θα έλθουν να ζητήσουν την βοήθειά του.

Ένας άνθρωπος έγινε αλκοολικός. Έκλεβε πράγματα από το σπίτι του και τα πουλούσε για να ικανοποιεί το πάθος του.

Τον άφησε η γυναίκα του επειδή δεν μπόρεσε να ζει μαζί του, και πήρε και το παιδί. Ένας φίλος του έμαθε πως στην Βίριτσα ζει μοναχός που μπορεί να θεραπεύσει αυτό το πάθος του και άρχισε να τον παρακαλά να πάνε να τον δουν. Αυτός στην αρχή δεν το δεχόταν αλλά μετά συμφώνησε.

Μια μέρα, λοιπόν, πήραν το τρένο και πήγαν στο Λένινγκραντ. Εκεί όταν ο φίλος του πήγε να πάρει εισιτήρια για Βίριτσα αυτός πήγε στην τουαλέτα και εκεί για ένα ποτήρι βότκα πούλησε και το πουκάμισό του και το εσώρουχο και ο ίδιος έμεινε με την ζακέτα και το παντελόνι.

Ο φίλος του, όταν τον βρήκε, δεν μπόρεσε να καταλάβει πώς και πού αυτός βρήκε βότκα. Πήραν λοιπόν το τρένο και πήγαν στην Βίριτσα.

Όταν έφτασαν στο σπίτι του Γέροντα και μπήκαν μέσα, ο πατήρ Σεραφείμ εξηγούσε την παραβολή του Κυρίου για το χαμένο πρόβατο.

Ο αλκοολικός όταν το άκουσε είπε στον φίλο του:
– Πού με έφερες, εδώ δεν υπάρχουν άνθρωποι, μόνο πρόβατα.

Και δεν ήθελε να μπει μέσα αλλά προσπάθησε να φύγει.

– Δεν έχω τι να κάνω εδώ, θέλω να φύγω.

Ξαφνικά άκουσε τον Γέροντα να τον φωνάζει·
– Σέργιε, έλα εδώ.

Εκείνος τα έχασε. Αμέσως ξεμέθυσε και ρώτησε τον φίλο του·
-Από πού με ξέρει;

Ο Γέροντας πάλι φώναξε δυνατά·
– Σέργιε, που ήλθες μαζί με τον φίλο σου, έλα μπες μέσα.

Όταν ο Σέργιος μπήκε μέσα στο κελί είδε εκεί πολύ κόσμο.

Τότε ο Γέροντας είπε·
– Βλέπετε, αδελφοί μου, αυτόν τον άνθρωπο; Τον έδιωξε η μητέρα του και τον άφησε η γυναίκα του. Είναι σε μία ελεεινή κατάσταση. Μόλις τώρα στο σιδηροδρομικό σταθμό πούλησε για ένα ποτήρι βότκα το εσώρουχο και το πουκάμισό του και ήλθε εδώ σε μας μόνο με την ζακέτα.
Τον εγκατέλειψαν οι άνθρωποι, αλλά δεν τον εγκατέλειψε ο Θεός, του έστειλε έναν φίλο που τον έφερε εδώ με την ελπίδα ότι θα τον βοηθήσουμε. Ο Κύριος τον βοήθησε διότι υπάρχουν άνθρωποι που προσεύχονται γι’ αυτόν.
Τώρα μέσα του γίνεται μάχη, σφοδρή μάχη. Το πονηρό πνεύμα που τον έχει κυριέψει τον παρακινεί να με χτυπήσει, να χτυπήσει τον φίλο του και να φύγει από δω. Και είναι πολύ δύσκολο να τον συγκρατήσουμε. Το πονηρό πνεύμα μισεί αυτό το μέρος γιατί εδώ προσεύχονται, εδώ υπάρχουν εικόνες.

Λοιπόν, αγαπητοί μου, από μας εξαρτάται τώρα πού θα πάει αυτός ο δυστυχισμένος άνθρωπος και τι θα γίνει μ’ αυτόν. Ελάτε όλοι να προσευχηθούμε γι’ αυτόν στον Κύριο και την Παναγία για να τον βοηθήσουν. Όλοι που ήταν τότε μέσα στο κελί γονάτισαν μαζί με τον Γέροντα και άρχισαν να προσεύχονται μερικοί με δάκρυα.

Ξαφνικά ο αλκοολικός έπεσε κάτω και ξέσπασε σε λυγμούς χτυπώντας το κεφάλι του στο πάτωμα. Και έτσι πολλή ώρα έκλαιε ξαπλωμένος κάτω στο πάτωμα και ο λαός γύρω του προσευχόταν.

Μετά ο γέροντας είπε·
– Από δω και στο εξής ο Σέργιος δεν θα πίνει. Υπήρχαν στιγμές στη ζωή του που ήθελε να αυτοκτονήσει αλλά δεν το έκανε, γιατί οι άλλοι προσεύχονταν γι’ αυτόν. Η προσευχή μάς προφυλάσσει από τις υποβολές των σκοτεινών δυνάμεων. Και η πιο δυνατή προσευχή είναι η προσευχή των συγγενών και των φίλων μας. Η προσευχή της μάνας μας ή κάποιου φίλου μας έχει πολλή δύναμη.

Ο Σέργιος σταμάτησε να πίνει και δεν έπινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Έγινε πιστός χριστιανός και πνευματικό παιδί του γέροντα…

Η μνήμη του εορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

 

Από το βιβλίο ο «Νεοφανής άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας, Σεραφείμ της Βίριτσα, Βίος, θαύματα, προφητείες», των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη.