Άγιος Σωφρόνιος ο Αθωνίτης: Ο διωγμός σου δεν είναι ανίατος!

27 Ιουλίου 2023

Άγιος Σωφρόνιος Αθωνίτης και του Έσσεξ (1896-1993).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο διωγμός σου δεν είναι ανίατος

 

Όπως και όσο να μιλάει κανείς για το Γέροντα, δεν μπορεί να μην αναφερθεί και να περιγράφει, με όλη τη διάθεση της ψυχής του, την ευγένεια, την απλότητα και την αγάπη του Γέροντα σε όλες του τις εκδηλώσεις.

Έδινε παρηγοριά με μια λέξη ή με μια φράση που ήταν το βάλσαμο για όλα και για πάντα.

Δεν παρηγορούσε με καλά λόγια, αλλά με λόγια αλήθειας. Κάποια φορά, μια πονεμένη κοπέλα, υστέρα από ένα πρόβλημα που της δημιούργησαν οι υπεύθυνοι ενός Μοναστηριού και δεν μπορούσε να το σηκώσει – ο κόσμος πικρός και σκοτεινός – πήγε στο Γέροντα, να του πει τι είχε συμβεί.

Απ’ όσα άκουσε, ο πόνος ήταν εμφανής στο πρόσωπο του

Γύρισε και της είπε:
– Ο διωγμός σου δεν είναι ανίατος… και έφυγε κυρτός, σαν να πήρε όλη την αδικία επάνω του.

Στην ψυχή της παθούσης ανοίχτηκαν τα μυστικά της ζωής σε όλες τους τις διαστάσεις. Δέχτηκε, όπως της τα περιέγραψε δ Γέροντας, αυτό που της συνέβη και άρχισε τη ζωή της από την αργή, με πολλές επιτυχίες στον κόσμο και με πνευματική προκοπή.

Ωστόσο ο Γέροντας, όταν ήξερε ότι δεν εισακούονταν, δε μιλούσε καθόλου, όσο και να τον επίεζες.

Εστενοχωρείτο, αν άκουγε ή διαπίστωνε στον άνθρωπο δυσπιστία ή αγανάκτηση για το Χριστό.

Θυμάμαι πόσο τον πλήγωσα, όταν αντιμετωπίζοντας κάποιες περιστάσεις στη ζωή μου, δύσκολες και βαριές, είπα στο Γέροντα, με παράπονο, πως ο Χριστός δε με ακούει, όσο και να Τον παρακαλώ. Ε! λοιπόν! Δεν αντίκρισα άλλη φορά τόσο πικραμένη την έκφραση του Γέροντα.

– Γιατί, μου είπε, βαραίνεις τόσο πολύ το Χριστό; Γιατί Τον πικραίνεις;

Εχάλασε ο κόσμος γύρω μου, ίδρωσα από ντροπή. Ήθελα να με καταπιεί η γη για την αχαριστία μου, γιατί κάθε ευγενική παρατήρηση του Γέροντα άνοιγε στην ψυχή βιβλία, με ρήματα ζωής αιωνίου.

Ερχόταν, έτσι, η ψυχή του ανθρώπου σε ισορροπία.

Πάντα έλεγε: «Ο Χριστός θα νικήσει».

 

Από το βιβλίο της Δήμητρας Β. Δαβίτη, «Αναμνήσεις από το Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ», των εκδόσεων Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη.