Η συμπλήρωση του νόμου από τον Χριστό

15 Ιουλίου 2023

Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 θα ακούσουμε στις εκκλησίες μας μία μικρή περικοπή από την επί του Όρους ομιλία του Χριστού. (Ματθ, ε’ 14-19).

Εδώ ο Κύριός μας μάς εξηγεί την σχέση της διδασκαλίας Του με τον Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης. Η ευαγγελική περικοπή λέει ότι ο Χριστός θέλει να συμπληρώσει τον Νόμο, δηλαδή τις δέκα εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή. Η θεϊκή νομοθεσία είναι πολύ σύντομη και ξεκάθαρη. Από τα πανάρχαια εκείνα χρόνια μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει. Ο Ιησούς Χριστός στην ευαγγελική αυτή περικοπή λέει στους εβραίους ότι δεν θα τον καταργήσει αυτόν τον Νόμο, αλλά ήρθε για να τον εκπληρώσει. Αυτό το τελευταίο το γράφει ο μακαριστός Τρεμπέλας στην ερμηνεία του γι’ αυτήν την περικοπή.

Οι ανθρώπινοι νόμοι γράφονται, ερμηνεύονται, αναλύονται, μερικοί από αυτούς καταργούνται μετά από χρόνια και άλλοι δεν έχουν διορθωθεί, παρόλο που θα χρειαζόταν. Βέβαια, εμείς οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες, δημιουργούμε πολλά προβλήματα, ατομικά και κοινωνικά, εξ ού και χρειάζεται να μας βάζουν όρια συνεχώς για να μην παρεκτρεπόμαστε. Αυτό επιτυγχάνεται με τους νόμους.

Οι διάφοροι νομοθέτες όταν παρασκευάζουν τους νόμους, αναπόφευκτα επηρεάζονται όχι μόνο από τις συνθήκες και τις τάσεις που επικρατούν στην εποχή τους, αλλά και από την κοινωνική και πολιτική ομάδα από την οποία προέρχεται ο καθένας. Ορισμένοι νόμοι παρουσιάζουν κενά και έχουν πολλές ελλείψεις, ίσως και εσκεμμένα, έτσι ώστε να δοκιμαστούν στην πράξη και, έπειτα από ένα εύλογο διάστημα, να διορθωθούν και ίσως τότε να είναι βελτιωμένοι.

Εδώ παρατηρούμε πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα με τους νόμους του Θεού. Ακόμα και οι δέκα εντολές του Μωσαικου Νόμου, έχουν την αξία τους και πρέπει να τηρούνται και σήμερα, έπειτα από τόσες χιλιετίες. Πράγματι, και στην αρχαία εποχή, στις πρωτόγονες τότε κοινωνίες, αλλά και στην σημερινή, η τήρηση των εντολών αυτών θα έκαμνε την κοινωνική ζωή πολύ πιο αρμονική και ειρηνική.

Με την έλευση στον κόσμο του Θεανθρώπου Χριστού, χωρίς να καταργηθεί ο παλιότερος Νόμος, τελειοποιήθηκε και έτσι η τότε κοινωνία πέρασε σε δεύτερο επίπεδο, ανέβηκε μερικά σκαλοπάτια προόδου. Οι προτάσεις του Ιησού για να καλυτερέψει η ζωή των ανθρώπων ήτανε πρωτοποριακές για την εποχή του, οπότε ίσως ήταν αδύνατο να γίνουν αποδεκτές από όλους. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν παρανοήσεις, υπήρξε, βέβαια, και σφοδρή αντίδραση από το κατεστημένο της εποχής και στο τέλος τον θανάτωσαν τον Χριστό.

Γνωρίζουμε ότι ο Κύριος κατά την επίγεια ζωή Του εκπλήρωσε αλλά και τήρησε απόλυτα τον Νόμο, όπως αυτός ίσχυε στην εποχή του. Μας άφησε έτσι παράδειγμα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Άραγε μπορούμε, αλλά, κυρίως, θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα με όλη μας την ψυχή;