Να πιέζουμε τον εαυτό μας ώστε να έχουμε μια καλή θεώρηση του κόσμου, μια καλή αντίληψη για τη ζωή!

29 Ιουλίου 2023

Στάρετς Σέργιος (1903-1987).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

8. Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολία στη συγκέντρωση κατά την προσευχή, είμαστε αφηρημένοι σε σημείο που να μην ξέρουμε τι λέμε και, όπως ο μοναχός αυτός που αναφέρεται στο Γεροντικό, δεν ακούμε ούτε καν τα ίδια μας τα λόγια,τότε πρέπει να επιμένουμε στην προσευχή.

Εάν τη διακόψουμε, θα είναι σαν να κάνουμε το θέλημα του διαβόλου. Οφείλουμε να συνεχίσουμε διότι, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σε αυτόν τον μοναχό ο γέροντας του, «όταν εμείς δεν ακούμε τα λόγια μας, τα ακούει ο διάβολος».

Δεν υπάρχει προσευχή χωρίς προσπάθεια.

9. Σκοπός μας είναι να ζούμε ενωμένοι με τον Θεό.

10. Να πιέζουμε τον εαυτό μας ώστε να έχουμε, από την αρχή ακόμα, μια καλή θεώρηση του κόσμου, μια καλή αντίληψη για τη ζωή.

 

11. Η πνευματική ζωή να μην είναι μόνο διανοητική. Ο νους δεν αντιπροσωπεύει πάρα μόνο το εικοσιπέντε τοις εκατό των δυνατοτήτων μας.

12. Ο νους να λειτουργεί ενωμένος με την καρδιά.

13. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κύριες λειτουργίες στον άνθρωπο: τον νου, τη θέληση και το συναίσθημα. Και οι τρεις λειτουργίες να πρέπει να βοηθούν, να ελέγχουν και να υποστηρίζουν η μία την άλλη.

Η θέληση πρέπει να αναπληρώνει τις ελλείψεις του νου και του συναισθήματος.

Ο νους τις αντίστοιχες ελλείψεις της θελήσεως και του συναισθήματος, και το συναίσθημα εκείνες του νου και της θελήσεως. Ανάμεσα και στις τρεις πρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία.

14. Προτιμότερο είναι να έχουμε λίγη θέληση από το να έχουμε υπερβολική. Έτσι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα την ανεπάρκεια και την ατέλειά μας.

Αντιθέτως, όποιος έχει υπερβολική θέληση, επειδή αισθάνεται επαρκής, κινδυνεύει να βυθισθεί στην υπερηφάνεια, να θεωρήσει ότι είναι Θεός.

15. Κυρίως να φυλαγόμαστε από την υπερηφάνεια. Η υπερηφάνεια είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός μας. Αυτή οδήγησε στην πτώση και τους ίδιους τους αγγέλους.

16. Η πρόοδος της πνευματικής ζωής εκδηλώνεται λιγότερο με λαμπρά κατορθώματα και περισσότερο με τη σταδιακή αποκοπή από τα πράγματα. Όπως λέει πολύ συγκλονιστικά και ο γέροντας Σωφρόνιος: «ο πλούτος μας συνίσταται εις την πτωχείαν».

 

Από το βιβλίο του Jean-Glaude Larchet, «Στάρετς Σέργιος», των εκδόσεων Ακρίτας. Μετάφραση Ευαγγελία Δ. Κισλά – Κοντογουλίδου.