Όσιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός, Όταν τον κατηγόρησαν ότι βίασε και άφησε έγκυο μια δούλη

21 Ιουλίου 2023

Άγιος Συμεών ο διά Χριστός σαλός. Εικονογράφηση Χαράλαμπος Επαμεινώνδας.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Συνήθιζε ο Όσιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός να πηγαίνει στις κατοικίες των πλουσίων και να παίζει. Πολλές φορές, μάλιστα έκανε ότι φιλούσε τις δούλες.

Κάποτε, όμως, μία από αυτές συνέλαβε από κάποιον ελεύθερο πολίτη και όταν την ρώτησε η κυρία της ποιος την διέφθειρε αυτή αποκρίθηκε πως: «ο σαλός Συμεών με βίασε».

Όταν δε πήγε ξανά ο Όσιος στο σπίτι αυτό, η κυρία του σπιτιού τον έλεγξε λέγοντάς του: «έπραξες, άσχημα, Συμεών, που βίασες την δούλη μου».

Αυτός, αφού χαμογέλασε με αυτό που άκουσε, άρχισε από τότε να της φέρνει συχνά ψάρια, κρέας και ψωμί λέγοντάς της: «Φάγε, γυναίκα μου, να γεννήσεις γρήγορα».

Όταν δε πλησίασε ο καιρός να γεννήσει, δεν μπορούσε και βασανιζόταν επικίνδυνα επί τρία μερόνυκτα η ταλαίπωρη. Και, έτσι, κινδύνευε να πεθάνει.

Και τότε κυρία της είπε στον Όσιο: «Κάμε προσευχή, Συμεών, για την γυναίκα σου, διότι δεν μπορεί να γεννήσει η δυστυχισμένη».

Τότε ο Όσιος Συμεών έτρεξε προς αυτήν και κτυπώντας τα χέριά του έλεγε: «Αλήθεια, φτωχή μου, να ξέρεις πως δεν θα γεννηθεί το βρέφος, εάν δεν ομολογήσεις ποιος είναι ο πραγματικός του πατέρας».

Βλέποντας αυτή τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε, ομολόγησε την αλήθειαν, λέγοντας: «άδικα κατέκρινα τον δίκαιο, και με τον τάδε πολίτη το έκαμα».

Μετά από αυτό γέννησε αμέσως και όλοι θαύμασαν για το γεγονός αυτό.

Για τον λόγο αυτό πολλοί θεωρούσαν τον Συμεών ως άγιο, ενώ άλλοι έλεγαν ότι μέσω του διαβόλου κάνει τα διάφορα σημεία και τα θαύματα για να πλανώνται οι άνθρωποι.

Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιουλίου

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Ιούλιος, τόμος ζ’.