Τι παράνομο έκαναν οι Γαδαρινοί και έδιωξαν τον Χριστό; Αλλά και εμείς τον διώχνουμε κάθε δευτερόλεπτο από κοντά μας

8 Ιουλίου 2023

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 στις εκκλησίες θα ακούσουμε το θαύμα του Χριστού στον άνθρωπο που ήταν δαιμονισμένος στην πόλη των Γαδαρινών (Ματθ. η’ 28-34, θ’ 1).

Έξω από την πόλη, στα μνήματα, ζούσε ένας δαιμονισμένος τρομερός στην όψη, γυμνός, ο οποίος έτρεχε και κατακοβόταν από τις πέτρες. Μέσα του ζούσε μια στρατιά δαιμόνων που στην ερώτηση του Χριστού απάντησαν πως το όνομά τους ήταν «λεγεών», δηλαδή μεγάλο πλήθος. Παρακάλεσαν τον Χριστό, εάν τους διατάξει να φύγουν από τον δαιμονισμένο άνθρωπο, να τους επιτρέψει να μπουν στο μεγάλο κοπάδι χοίρων που έβοσκε εκεί κοντά. Ο Χριστός τους το επέτρεψε και μόλις έγινε αυτό, τα γουρούνια έπεσαν στην λίμνη και πνίγηκαν.

Οι βοσκοί των χοίρων έτρεξαν στην πόλη και ανακοίνωσαν στους κατοίκους τα γεγονότα. Οι κάτοικοι ήρθαν στο σημείο όπου έγινε το θαύμα, είδαν τον πρώην δαιμονισμένο να είναι ήρεμος και ντυμένος, αλλά, παρά το μεγάλο αυτό θαύμα, ζήτησαν όλοι μαζί από τον Χριστό να φύγει από τον τόπο τους, πράγμα που Εκείνος έκανε αμέσως.

Για τους Εβραίους η κατανάλωση χοιρινού κρέατος απαγορευόταν από τον Νόμο επειδή θεωρείτο βρώμικο. Οι κάτοικοι των Γαδάρων μεγάλωναν πολλά γουρούνια και μάλιστα εμπορεύονταν το κρέας τους. Αυτό ήταν μια μεγάλη παρανομία. Προφανώς, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι Γαδαρινοί έδιωξαν τον Χριστό, διότι ακριβώς έβαζαν το παράνομο συμφέρον τους πάνω από κάθετι άλλο.

Μήπως όμως κι εμείς διώχνουμε τον Χριστό καθημερινά και θεωρούμε άλλα πράγματα πιο σημαντικά; Τί θυσιάζουμε για την πίστη μας; Αξίζει να κάνουμε την αυτοκριτική μας διότι το θέμα είναι σημαντικό.