Αγία Ζώνη, «Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στα διάφορα είδωλα»;

31 Αυγούστου 2023

Η Αγία Ζώνη ιερό θησαύρισμα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

129. Οι κάτοικοι εδόξασαν καί δοξάζουν τον Θεό

2-3-2006

[…]

 

Μαρτυρία του Ιερέα, π. Αθ. Δ.*
Στις 15 Ιουλίου του 1961 ο τόπος της κωμοπόλεως Αβδήρων και τα πέριξ χωριά εμαστίζετο από την επάρατον νόσον του περονοσπόρου εις τας φυτείας του καπνού. Μπροστά σε αυτήν την κατάστασιν όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και στο προαύλιον με μία φωνήν έκραζαν:
«Θέλομεν να φέρετε την Μεγαλόχαριν Τιμίαν Ζώνην της Παναγίας».

Αυθημερόν ο ιερεύς, που ήμουν εγώ ο Αθανάσιος Δομινάρης, τριών ετών τότε ιερεύς, μετά του Συμβουλίου μετέβημεν εις την Ιεράν Μητρόπολιν, συνηντήθημεν μετά του τότε επισκόπου κ.κ. Αντωνίου Κλαουδάτου όστις ενέκρινεν την μετάβασίν μας εις το Άγιον Όρος και δη εις την Ιεράν Μονήν Βατοπαιδίου.

Κατόπιν πολλών ταλαιπωριών, με κακήν θάλασσαν και πολλήν φουρτούναν, φθάσαμε τα ξημερώματα. Μας υπεδέχθησαν με πολλήν αγάπην.

Μετά τρεις ώρες κτύπησαν οι καμπάνες. Συνήχθησαν όλοι οι πατέρες, και μετά την παράκλησίν μας επιβιβάσθησαν εις ένα καράβι με την Τιμίαν Ζώνην και το τεμάχιον του Τιμίου Σταυρού και εφθάσαμεν στα Αβδηρα Ξάνθης απογευματινήν ώραν.

Τηλεφωνικώς συνεννοηθήκαμε με τους κατοίκους του χωριού και των περιχώρων. Αφού επί τρεις ημέρας είχαν κλείσει τα ζώα χωρίς τροφήν, συναντηθήκαμε έξω από τα σύνορα.

Κατεβάσαμε την Τιμίαν Ζώνην και τον Τίμιον Σταυρόν που συνωδεύοντο υπό του π. Ματθαίου και ενός μοναχού του π. Πρόκλου. Αρχίσαμε τον Παρακλητικόν Κανόνα και κάναμε τον γύρο του χωριού και περάσαμε από τα χωράφια.

Εν τω μεταξύ τρεις γεωπόνοι με ένα Σύμβουλό μας ήταν στα καφενεία και τα έπιναν κοροϊδεύοντας και χλευάζοντας λέγοντες:
«Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στα διάφορα είδωλα»;

Την άλλην ημέραν φορτώθηκαν τα φλογοβόλα και τα διάφορα φάρμακα, για να εξαφανίσουν τον περονόσπορον.

Ω του θαύματος!

Πήγαν στο πρώτο χωράφι και βλέπουν πως τα σπορεία ήταν τόσο ζωντανά και φρέσκα στο χώμα, που οι ίδιοι δεν πίστευαν αυτήν την κατάστασιν. Έφυγαν πήγαν στο άλλο, στο άλλο, και είδαν τα ίδια.

Έφυγαν τόσο κρυφά και καταντροπιασμένοι, που μέχρι σήμερα δεν έβγαλαν λέξιν περί των πραγμάτων.

Οι κάτοικοι εδόξασαν και δοξάζουν τον Θεόν, που εκείνην την χρονιά βγάλανε τα καλύτερα καπνά και τα πούλησαν με καλύτερη τιμή».

Ο ιερεύς
π. Αθ. Δ.

* Ολόκληρο το όνομα αναγράφεται στο πιο κάτω βιβλίο.

 

Από το βιβλίο της Ιεράς Μεγίστης Μονή Βατοπαιδίου, «Θαύματα Αγίας Ζώνης», έκδοση δ’, Άγιον Όρος 2016.