Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: 31 χρόνια πορείας στην Εκκλησία της Αλβανίας

2 Αυγούστου 2023

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου. Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ξεκινούσε το δύσκολο έργο της ανασύνταξης της Εκκλησίας της Αλβανίας η οποία -παρά τους επί δεκαετίες διωγμούς από το αθεϊστικό καθεστώς Χότζα- διατήρησε την ικμάδα η οποία της έδωσε δύναμη για να ανασυνταχθεί και πάλι. 

Ήδη από το καλοκαίρι του 1991 ο Αρχιεπίσκοπος είχε φτάσει στην Αλβανία ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατούσε στην Εκκλησία. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις έμαθε να αγωνίζεται σε χαράδρες. Η πίστη όμως στην Εκκλησία του Χριστού έκαμψε τις δυσκολίες σε κάθε δύσκολη πορεία.

Ερείπια…. Οι πρώτες εικόνες από την Αλβανία

Η εικόνα που αντίκρισε ήταν αποκαρδιωτική. Ερείπια ναών, εκκλησιές που είχαν μετατραπεί σε γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και αποθήκες, φοβισμένες ψυχές σε μία κοινωνία που ο κόσμος άλλαζε ραγδαία. Αλλά και ένα καχύποπτο κλίμα από τις αλβανικές αρχές που από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μετά την εκλογή ως Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στις 24 Ιουνίου 1992 και την ενθρόνιση ενάμιση μήνα μετά, εντάθηκε ακόμη περισσότερο.

Οι πρώτες εικόνες από τα χαλάσματα του αθεϊστικού διωγμού

Μάλιστα, κατά την ημέρα της ενθρόνισης στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα ορισμένες εθνικιστικές φωνές προσπάθησαν να χαλάσουν την ευφρόσυνη ημέρα. Μάταια όμως. Οι φωνές του πιστού λαού που διψούσε για την πίστη στον Χριστό μετά από δεκαετίες πνευματικής λειψυδρίας, ανέτρεψαν κάθε άλλη σκέψη.

Από την ημέρα της Ενθρόνισης στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα

Το σύνθημα που έκαμψε τις καχυποψίες

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να πειστεί ακόμη και ο πιο καχύποπτος Αλβανός ότι εκείνο το “Χριστός Ανέστη” με το οποίο ξεκινούσε την προσπάθειά του ο έμπειρος στην ιεραποστολή Αναστάσιος, ήταν όχι απλά ένα σύνθημα, αλλά ο λίθος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η δεύτερη ημέρα του Αυγούστου είναι ήδη γραμμένη ως ημέρα ορόσημο για την εκκλησιαστική ιστορία της Αλβανίας. Αποτέλεσε αφετηρία για την υλοποίηση της σωτηριώδους αποστολής της Εκκλησίας. Αποτέλεσε αφετηρία για το ξεκίνημα μίας νέας αρχής που στηρίχθηκε στην αγάπη του ευαγγελίου.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια του αφιερώματος: www.orthodoxianewsagency.gr