Άγιος Νεόφυτος, Η θαυμαστή διάσωσή του!

28 Σεπτεμβρίου 2023

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

[…] όταν απέκτησε μαθητές ο Όσιος ελαξεύθησαν ή και οικοδομήθησαν και άλλα κελλιά διά τους μοναχούς. Την νέαν του εγκλείστραν ο Όσιος την ετελείωσεν το έτος 1199.

Κατά το έτος 1198 λαξεύοντας ο Όσιος μονοπάτι το όποιο θα οδηγούσεν από την νέαν του εγκλείστραν προς απομακρυσμένον αποχωρητήριον στα νότια της εγκλείστρας συνεργεία του δαίμονος, ένας βράχος ξεκόλλησε από το σημείο που ήταν και πλάκωσε το ένα του πόδι και πλήγωσε ένα δάκτυλο του αριστερού του χεριού, ενώ το άλλο του πόδι και το σώμα του Αγίου βρέθηκαν μετέωρα.

Αμέσως ο Όσιος επρόλαβε και επικαλέσθηκε την Παναγίαν και τον Χριστόν προς βοήθειαν και σωτηρίαν του.

Τότε οι μοναχοί που τον είδαν έτρεξαν και αφού τοποθέτησαν ξύλινην σκάλα έσπασαν με σφύρα τον βράχο και ελευθέρωσαν τον Άγιον. Ο Άγιος, την διάσωσίν του αυτήν την απέδωσε σε θαύμα της Θείας Προνοίας.

Και ώρισε να γιορτάζουν το θαύμα αυτό στις 24 Ιανουάριου έκαστου έτους, αλλά να το κρατήσουν μυστικόν από τους κοσμικούς ανθρώπους, ως εθεώρησεν καλόν ο Όσιος, διότι μη αντιλαμβανόμενοι τας επεμβάσεις της Θείας Προνοίας θα χλεύαζαν την ενέργειαν και εορτήν ταύτην.

Έτσι κι’ έγινε, όπως ώρισεν ο Άγιος.

Εκεί πάνω στο κελλί της Νέας Σιών, ο Άγιος διά μέσου τετραγώνου ανοίγματος του «αγιαστηρίου ή Ιερού ακροατηρίου», παρακολουθούσε την θείαν Λειτουργίαν και τις ιερές Ακολουθίες.

Στις 24 Σεπτεμβρίου τιμάται η εύρεση  των Ιερών Λειψάνων του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, στις 24 Ιανουαρίου το θαύμα της πιο πάνω διάσωσής του και στις 12 Απριλίου η κοίμηση του.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Βλασίου Σταυροβουνιώτου «Πατερικόν της νήσου Κύπρου, (Άγιοι Ασκητές και Σπήλαια της Κύπρου)», γ’ έκδοση, Θεσσαλονίκη, κεφάλαιο «Σταυρηνός ο Άραψ, ο υπηρέτης της Μονής του Τιμίου Σταυρού Ομόδους».