Άγιος Συμεών ο Στυλίτης, Για τον άνθρωπο που υποσχέθηκε πως δεν θα φάει πλέον ζωική τροφή…

1 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Συμεών ο Στυλίτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ένας Iσμαηλίτης όχι άσημος, από εκείνους που είχαν πιστέψει στο σωτήριο όνομα του Δεσπότη Χριστού, έκανε προσευχή και τάμα στον Θεό, παίρνοντας τον Συμεώνη [τον άγιο Συμεών τον Στυλίτη] για μάρτυρα.

Το τάμα ήταν να μη φάγει στον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του, μέχρι τον θάνατό του, ζωική τροφή.

Κάποτε, δεν ξέρω πως, ξεχνώντας την υπόσχεση, αφού έσφαξε ένα πουλερικό, τόλμησε να το φάγει.

Ο Θεός, θέλοντας με τον έλεγχο να τον φέρει σε μετάνοια και να τιμήσει τον δούλο του που ήταν μάρτυρας του τάματος που δεν τιμήθηκε, μετέβαλε σε πέτρα τη σάρκα του πουλερικού, ώστε, και αν ακόμα αυτός ήθελε, να μη μπορέσει να τη φάγει.

Πώς δηλαδή ήταν δυνατό να μπορέσει να φάγει το σώμα, που πήρε να φάγει, αφού έγινε πέτρα;

Επειδή ο βάρβαρος παραξενεύτηκε από το παράδοξο θέαμα, τρέχει γρήγορα στον άγιο, φανερώνει το κρυφό αμάρτημα, διαλαλεί σε όλους την παράβαση, ζητεί συγγνώμη από τον θεό για το αμάρτημα, και καλεί τον άγιο να τον βοηθήσει για να τον απαλλάξει με τις παντοδύναμες προσευχές του από τα δεσμά της αμαρτίας.

Πολλοί είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες τούτου του θαύματος, αφού ψηλάφησαν το μέρος από το στήθος του πουλερικού, που ήταν από κόκκαλο και πέτρα.

 

Από τον τόμο «Φιλοκαλία των νηπτικών και ασκητικών», Θεοδωρήτου Κύρου, «Φιλόθεος Ιστορία η ασκητική πολιτεία» των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Κείμενο, μετάφραση, σχόλια Σταυρούλα Ζαχαριάδου, Θεολόγος.