Άγιος Συμεών ο Στυλίτης, Είναι κοινό κόσμημα και δόξα της ευσέβειας!

1 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Συμεών ο Στυλίτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Επίλογος για τον άγιο Συμεών τον Στυλίτη

Αυτά όλα τα εξέθεσα προσπαθώντας να δείξω από τη δροσούλα τη βροχή και δίνοντας τη δυνατότητα σ’ αυτούς που θα διαβάσουν το σύγγραμμα να γευτούν με το μικρό τους δαχτυλάκι την γλυκύτητα του μέλιτος.

Τα όσα διηγούνται όλοι είναι πολλαπλάσια από αυτά, αλλ’ εγώ δεν υποσχέθηκα να τα γράψω όλα, αλλά με λίγα λόγια να δείξω τον χαρακτήρα της ασκητικής ζωής του καθενός. Θα γράψουν και άλλοι όπως είναι φυσικό γι’ αυτόν πολύ περισσότερα και αν επιζήσει ακόμα θα προσθέσουν και μεγαλύτερα τυχόν θαύματα.

Εγώ ποθώ και ικετεύω τον Θεό ώστε ο Συμεώνης, βοηθούμενος από τις δικές του προσευχές, να επιμείνει στους θαυμάσιους αυτούς κόπους, διότι είναι κοινό κόσμημα και δόξα της ευσέβειας· προσεύχομαι επίσης και η δική μου ζωή να ρυθμισθεί και να κατευθυνθεί προς την ευαγγελική πολιτεία.

Αφού έζησε με πολλά θαύματα και κόπους, αφού έμεινε μόνο αυτός από τους ανθρώπους της γης ανίκητος και από τις φλόγες του ήλιου και τις χειμωνιάτικες παγωνιές, τις φοβερές
προσβολές των ανέμων και την αδυναμία της ανθρώπινης φύσεως, όταν έπρεπε να συναντήσει τον Χριστό και να πάρει τα στεφάνια των αμέτρητων αγώνων, βεβαίωσε με το θάνατό του εκείνους που δεν πίστευαν ότι είναι άνθρωπος.

Και μετά τον θάνατο έμεινε απαρασάλευτος, και η ψυχή του πήγε στον ουρανό, όμως το σώμα δεν ανεχόταν μ’ αυτόν τον τρόπο να πέσει, αλλά στεκόταν όρθιο στον τόπο των αγωνισμάτων, όπως ο ανίκητος αθλητής προσπαθεί να μη ακουμπήσει στη γη κανένα μέρος από τα μέλη του.

Έτσι μένει η νίκη με τους αγωνιστές του Χριστού και όταν πεθάνουν. Θεραπείες λοιπόν διαφόρων ασθενειών, θαύματα και δύναμη θείων ενεργειών γίνονται και τώρα, όπως ακριβώς όταν ζούσε, όχι μόνο δίπλα στις θήκες των άγιων λειψάνων, αλλά και δίπλα στο μνημόσυνο αυτό της ανδραγαθίας του και της πολύκαιρης αθλήσεως του, εννοώ τον μεγάλο και περιβόητον αυτόν στύλο του δικαίου και πολυύμνητου Συμεών.

Με τις άγιες πρεσβείες αυτού ευχόμαστε και εμείς οι ίδιοι να σωθούμε και να στηριχθούμε στην ορθή πίστη, άλλα και κάθε πόλη και χώρα όπου έχει επικληθεί το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να φυλάγεται απείραχτη από κάθε προσβολή και βλάβη, από τον ουρανό και από τους εχθρούς. Η δόξα του ας μείνει στους αιώνες των αιώνων.

 

Από τον τόμο «Φιλοκαλία των νηπτικών και ασκητικών», Θεοδωρήτου Κύρου, «Φιλόθεος Ιστορία η ασκητική πολιτεία» των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Κείμενο, μετάφραση, σχόλια Σταυρούλα Ζαχαριάδου, Θεολόγος.