Γιατί χρειαζόταν να σταυρωθεί ο Χριστός

10 Σεπτεμβρίου 2023

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα διαβαστεί στην θεία λειτουργία μία περικοπή από το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο (γ΄13-17) στην οποία ο Χριστός μιλάει για την αγάπη του Θεού στους ανθρώπους.

Λέει ότι, όπως ο Μωυσής ύψωσε το χάλκινο φίδι στην έρημο και όταν το έβλεπαν οι Ισραηλίτες σώζονταν, έτσι πρέπει να υψωθεί ο Χριστός στον Σταυρό, ώστε όποιος πιστεύει σε Αυτόν να μην χαθεί, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Και συμπληρώνει ότι, τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον μονογενή Του γιο για να σώζεται όποιος πιστεύει σε Αυτόν. Τονίζει ακόμη ότι ο Θεός δεν έστειλε τον γιο Του για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να τον σώσει.

Πραγματικά η αγάπη του Θεού για τον αποστάτη άνθρωπο είναι ασύλληπτη. Λένε ότι οι άγιοι όσο στενότερη επικοινωνία έχουν με τον Θεό τόσο περισσότερο γεύονται και θαυμάζουν την αγάπη και την επιείκειά Του.

Η πιο μεγάλη απόδειξη αυτής της αγάπης είναι η θεληματική θυσία του Χριστού που έφερε την δική Του Ανάσταση και δίνει και στον κάθε άνθρωπο την δυνατότητα της ανάστασης και της αιώνιας ζωής στην Βασιλεία Του.

Η σωτηρία μας είναι εξασφαλισμένη. Χρειάζεται, όμως, να συνεργήσει και ο καθένας μας με την ελεύθερη βούλησή του για να μετέχει στην σωτηρία. Να συνεργήσει προοδεύοντας στην αγάπη προς τον Θεό και αποδεικνύοντας αυτή την αγάπη με την τήρηση των εντολών Του.