Η Ιερά Σύνοδος για νέα δραστηριότητα της Σαηεντολογίας στην Ελλάδα

5 Σεπτεμβρίου 2023

Περί νέας δραστηριότητας της Σαηεντολογίας στην Ελλάδα (4/9/2023).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με αίσθημα ευθύνης πληροφορεί το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η «Εκκλησία της Σαηεντολογίας» που λειτουργούσε στην Ελλάδα με την μορφή σωματείου υπό την ονομασία «Κέντρο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος» (Κ.Ε.Φ.Ε.) με δυο αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης (7380/1996 Πρωτοδικείου Αθηνών και 10.493/1997 Εφετείου Αθηνών) ως «οργάνωση με πρακτικές ιατρικά, κοινωνικά και ηθικά επικίνδυνες και επιβλαβείς».

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται υπό άλλες ονομασίες και με προμετωπίδα φαινομενικά ανύποπτες δράσεις, όπως σεμινάρια αυτοβελτίωσης ή σεμινάρια πωλήσεων για επιχειρήσεις. Σήμερα επιχειρεί, σε συνέχεια ανάλογου εγχειρήματος στο παρελθόν, γνωστού ως «Narconon» παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, επιδιώκοντας συνεργασίες με δημόσιους, κοινωνικούς φορείς, αλλά και σχολεία, με πρόφαση ένα νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των Ναρκωτικών υπό την ονομασία: «Η αλήθεια για τα Ναρκωτικά».

Φορέας της δράσης αυτής εμφανίζεται το «Ίδρυμα» Σαηεντολογιας με τίτλο «Ενας Κόσμος χωρίς Ναρκωτικά» (έδρα 6331 Hollywood Blvd., Suite 710, Los Angeles, CA 90028 United States) και με εγχώριο όργανο υλοποίησης, προερχόμενο από τον ίδιο χώρο αυτής της οργάνωσης, το: «Πρωτοβουλια Πολιτών για μια Ελλάδα χωρίς Ναρκωτικά (Drug – Free World GR) (βλ. ιστοσελίδες www.notodrugs.gr, facebook.com/drugfreeworld.gr/, instagram.com/drugfreeworld.gr).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στέκεται με πολύ σεβασμό, ευθύνη και προσευχή και αναγνωρίζει τις φιλότιμες και γενναίες προσπάθειες των συνάνθρωπων μας που πασχίζουν να απεμπλακούν από τον τραγικό κόσμο των ποικίλων εξαρτήσεων. Αναγνωρίζει και επαινεί την πολύτιμη βοήθεια και τις φιλότιμες ενέργειες των διαφόρων επιστημονικών φορέων και κοινοτήτων που συνδράμουν στην απεξάρτηση των συνανθρώπων μας.

Ταυτοχρόνως ενημερώνει τους δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο χώρο της απεξάρτησης από την μάστιγα των ναρκωτικών, να μη καταστούν άθελά τους χορηγοί ή όργανα διαφήμισης μιας παραθρησκευτικής οργάνωσης με κοινωνικά επικίνδυνη δραστηριότητα. Είναι, άλλωστε, γνωστή η πολεμική και η απέχθειά της προς τον ιατρικό κλάδο της ψυχιατρικής επιστήμης.

Είναι αυτονόητο ότι καμία μεθόδευση και κανένα προσωπείο κοινωνικής προσφοράς δεν μπορεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα, όπως αποτυπώθηκε με την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που δεν είναι η μοναδική, ότι η Σαηεντολογία είναι: «οργάνωση με πρακτικές ιατρικά, κοινωνικά και ηθικά επικίνδυνες και επιβλαβείς».

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος