Halloween: καινοφανής εορτή στη γενικότερη Νεοεποχίτικη πανθρησκειακή προοπτική της εποχής μας
10 Οκτωβρίου 2023Τα τελευταία χρόνια, τέτοιες ημέρες, παρατηρείται στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, Ιδιωτικά και Δημόσια, μία προσπάθεια γνωριμίας των παιδιών με μία νέα «γιορτή» εναρμονισμένη στο πνεύμα της Νέας Εποχής. Πρόκειται για το Halloween(Χάλοουιν), όπως προβάλλεται μέσα από το μάθημα των Ξένων Γλωσσών, ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
Παραφθορά της φράσης AllHallows’ Εve, δηλ. «Παραμονή των Αγ. Πάντων»,το Χάλοουιν βρίσκεται στο Ρωμαιοκαθολικό εορτολόγιο, εορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και έχει χαρακτήρα νεκρώσιμο – μνήμης κεκοιμημένων. Οι κοσμικές εκδηλώσεις της ημέρας ωστόσο, έλκουν την καταγωγή τους από τον αρχαίο κέλτικο παγανισμό (Samhain) σύμφωνα με τον οποίο, κατά την συγκεκριμένη ημέρα «χαλαρώνουν» τα στεγανά μεταξύ των δύο κόσμων (ζωντανών – νεκρών) και τα «πνεύματα» γίνονται πιο «δραστήρια».
Σήμερα, είναι ένα πλήρως εμπορευματοποιημένο νεανικό έθιμο όπου δεσπόζουν οι μορφές της μάγισας, της σκαλισμένης κολοκύθας, των φαντασμάτων και ξωτικών, μέσα από μεταμφιέσεις, παιχνίδια, τραγούδια και συναφείς δραστηριότητες.
Ιστοσελίδες Δημοτικών σχολείων από όλη την Ελλάδα προβάλλουν αφιερώματα και αναμνηστικές φωτογραφίες από εκδηλώσεις των τάξεων αφιερωμένες στο Χάλοουιν. Παράλληλα, αρκετά κοσμικά κέντρα διασκεδάσεως υπόσχονται «ξεχωριστές» βραδιές και πάρτι, με κορύφωση την 31η Οκτωβρίου. Αξιοσημείωτος πράγματι συγχρονισμός· το Χάλλοουιν εισάγεται δυναμικά.
Τι άραγε αποκομίζει το παιδί από ένα τέτοιο εορτολογικό κομφούζιο και μάλιστα στις ημέρες της Εθνικής μας Επετείου και της Εορτής της Αγ. Σκέπης;
Το Γραφείο επί των αιρέσεων προειδοποιεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας ότι η ως άνω εορτή μόνο ως αθώα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και τούτο διότι:
Αποτελεί, διά της εξ απαλών ονύχων εξοικείωσης με το μαγικό στοιχείο, σταθερό προθάλαμο του Νεοπαγανιστικού κινήματος (Wicca) που στην Αμερική κάνει θραύση στις νεανικές ηλικίες. Για δε τους νεοπαγανιστές το Χάλοουιν είναι επίσημη εορτή και συνοδεύεται με ποικίλες τελετές.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά αποκομίζουν την εντύπωση ότι η επικοινωνία με τους νεκρούς είναι εφικτή.
Φέρνει στο προσκήνιο ρωμαιοκαθολικές εορτές (Αγ. Πάντων, εορτή των Ψυχών) με την ανάλογη, μη αποδεκτή ορθοδόξως θεολογία τους (περί καθαρτηρίου πυρός, μακαρίων & ευλογημένων οράσεων, αγιότητος κ.λπ.)
Καλλιεργείται μία αίσθηση ομοιότητας με την ορθόδοξη Εορτή των Αγ. Πάντων με επακόλουθη συνέπεια να δημιουργείται η εντύπωση ότι αφού έχουμε κοινές εορτές, έχουμε και κοινούς αγίους.
Έτι περαιτέρω πρέπει να τονιστεί και ο αντιπαιδαγωγικός χαρακτήρας του σχολικού εορτασμού του Χάλοουιν, τόσο απέναντι στους σκοπούς της ελληνορθόδοξης παιδείας μας, εφόσον υποβιβάζεται η Εθνική μας επέτειος, όσο και στις πρακτικές της αφού με την εορτολογική συμφόρηση επέρχεται σύγχυση στα παιδιά που αδυνατούν να αντιληφθούν τι ακριβώς γιορτάζεται.
Οφείλουμε να εξετάζουμε τέτοια φαινόμενα προπαγάνδας καινοφανών εορτών στη γενικότερη Νεοεποχίτικη πανθρησκειακή τους προοπτική. Υπ’ αυτήν την έννοια, μην απομονώνουμε το Halloweenαπό την άρτι αφιχθείσα παγκόσμια ημέρα Γιόγκα στις 21 Ιουνίου η το Φεστιβάλ των Χρωμάτων, που φέρνουν και το ινδουιστικό εορτολόγιο στο προσκήνιο.
Ως εκ τούτου καλούνται οι γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά τους από τη συμμετοχή στο Halloween, ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν ενεργά στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου η εμπνέοντας τη φιλανθρωπία των Αγίων Αναργύρων, που εορτάζουν την επομένη (1η Νοεμβρίου).
Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων της Ι. Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού