Άγιος Τύχων, Πώς έφερε στην χριστιανική πίστη την ιέρεια των ειδώλων και τους ειδωλολάτρες!

1 Οκτωβρίου 2023

Άγιος Τύχων Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου, ο θαυματουργός.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν πέθανε ο επίσκοπος Μνημόνιος [άγιος Μνημόνιος], ανέβασαν εις την προεδρία της επισκοπής Αμαθούντος τον άγιο Τύχωνα.

Ο Άγιος, με τον λόγο του Θεού, κατεφώτισε την Εκκλησίαν, καθιστώντας μιμητάς του αυτούς που επίστευαν εις τον Χριστόν.

Απεμάκρυνε τελείως τους ειδωλολάτρες από την θρησκεία των ειδώλων και τους ένωνε με τον Χριστόν.

Επειδή όμως πολλοί επέμεναν στην πλάνη τους και έκαναν θυσίες πάνω στους βωμούς μέσα στον ναό των ειδώλων, εισήλθε ο Άγιος εις τον ναόν και, αφού ενδυναμώθηκε από τον Θεόν, κατέστρεψε τα είδωλά τους.

Μετά πήρε στα χέρια του φραγγέλιο και εξώθησε βίαια την μολυσμένη ιέρεια της Αρτέμιδος, που λεγόταν Ανθούσα, από τον ναό, ενώ αυτή εξεστόμιζε ύβρεις εναντίον του.

Η ιέρεια όμως αυτή αισθάνθηκε την δύναμι του Χριστού, που είχε εγκατασταθή στον Άγιο και, αφού την εθαύμασε, ωμολόγησε την πίστι της στον Θεό και δεσπότη μας, τον Κύριον Ιησούν Χριστόν.

Μετά από αυτό ο Άγιος την εβάπτισε και της έδωσε το όνομα Ευανθία.

Οι ειδωλολάτρες, άνδρες και γυναίκες, περιέφεραν το άγαλμα της Αφροδίτης με λαμπάδες και θυμιατήρια και περνούσαν κοντά από την αγία εκκλησία γεμάτοι βακχική μανία και με
παντομιμικούς χορούς.

Όταν τους αντελήφθη ο Άγιος, αφού βγήκε έξω από την εκκλησία μαζί με τους ιερείς, συνέτριψε το άγαλμα και κατεντρόπιασε αυτούς στηλιτεύοντας τη θρησκευτική τους πλάνη.

Μετά, αφού τους κατήχησε με τον λόγον του Θεού, τους έπεισε να απομακρυνθούν από την ασέβεια και να προστρέξουν στον Χριστό.

Τους εβάπτισε, λοιπόν, και τους συναρίθμησε στην ποίμνη του Χριστού.

Εθεράπευσε ακόμη πολλούς δαιμονισμένους, και αυτούς που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σκευωρίες εναντίον του, τους ειρήνευσε.

* [Πόλη κοντά στην σημερινή πόλη της Κύπρου Λεμεσό]

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Βίος και πολιτεία του εν αγίοις πατρός ημών Τύχωνος, Επισκόπου Αμαθούντος της Κύπρου, του θαυματουργού», έκδοση Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, 2015.