Προσβάσιμη σελίδα

«Η μουσική οικουμενικότητα του παραδοσιακού ελληνικού μέλους»

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ώρα 19:30, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συναυλία παραδοσιακών συνθέσεων διασκευασμένων για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και τενόρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του Περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ.

 

Τραγούδια από την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας επανερμηνεύονται και διασκευάζονται από τον Ευάγγελο Γιαμούρη (τενόρο, μουσικό), εμπεριέχοντας στοιχεία από μουσικές κουλτούρες άλλων χωρών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη μουσική σύζευξη της δημοτικής ελληνικής μουσικής και του δυτικότροπου ηχοχρώματος της συμφωνικής ορχήστρας, με παράλληλη χρήση των ελληνικών και όχι μόνο παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των διασκευασμένων τραγουδιών είναι το ηπειρώτικο: «Γιάννη μου το μαντήλι σου» ή το μακεδονικό: «Η Λαφίνα», στα οποία θα ακούσουμε τον ήχο του έγχορδου κινεζικού οργάνου «erhu» (ερ χού), το οποίο θεωρείται το αντίστοιχο βιολί της παραδοσιακής μουσικής της χώρας και τό οποίο θα παίξει η μουσικός Pan Tianti από την Κίνα. Επίσης, στο μικρασιατικό τραγούδι: «Από ξένο τόπο» θα συνυπάρξουν μουσικά στην σκηνή Ελληνίδα παραδοσιακή μουσικός που θα παίξει το «Μικρασιατικό σαντούρι» και αντίστοιχα η παραδοσιακή μουσικός από την Κίνα Zhang Zhiya που θα παίξει το «Yangqin» (γκούγκιν κινεζικό σαντούρι) – και τα δυο αυτά παραδοσιακά όργανα επάνω στον ίδιο μουσικό δρόμο. Ακόμη, στο τραγούδι: «Σαράντα παλικάρια» θα συμμετέχει η παραδοσιακή μουσικός Hao Xueyan από την Κίνα που θα αυτοσχεδιάσει με το αρχαίο παραδοσιακό κινεζικό μουσικό όργανο «guzheng» (γκουζένγκ), το οποίο παράγει τον ήχο του με τη χρήση σιδερένιων νυχιών. Έχει πολύ κοντινή σχέση με το μικρασιατικό μουσικό όργανο κανονάκι, το οποίο παίζεται με δύο πένες που προσδένονται με μεταλλικές δαχτυλήθρες στους δείκτες των δύο χεριών.

Οι συνθέσεις αυτές έχουν σκοπό να αναδείξουν τη μουσική οικουμενικότητα του παραδοσιακού ελληνικού μέλους, οι ρίζες του οποίου ανάγονται στην αρχαία ελληνική μουσική.

Στη συναυλία, επίσης, θα ακουστούν και έργα για σόλο πιάνο, καθώς και έργα για ορχήστρα και τενόρο.

Σολίστ:

Ο τενόρος Ευάγγελος Γιαμούρης

Ειδικές συμμετοχές διεθνών καλλιτεχνών

Οι σολίστ:

Ο πιανίστας Alain Lefèvre
Ο τενόρος Vittorio Grigolo
Συμμετέχει επίσης ο σολίστ:
Ο τενόρος Awn Maarouf

Συμπράττουν οι ορχήστρες:

Academica Orchestra
Eutechnian Ecumenical Orchestra
Underground Young Orchestra,
υπό την καθοδήγηση του Κώστα Ηλιάδη

Η σολίστ στο σαντούρι:

Στέλλα Βαλάση

Κινέζοι παραδοσιακοί μουσικοί που θα παίξουν τα παρακάτω παραδοσιακά κινεζικά μουσικά όργανα:
Εrhu, Guzheng, Gugin, Chinese Bass Drum

Εξάρχων:

Οδυσσέας Κορέλης

Συμμετέχουν οι μεικτές χορωδίες:

Χορωδία «Ambitus» Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης,
υπό τη διδασκαλία της Κατερίνας Βασιλικού
Χορωδία Δήμου Κηφισιάς,
υπό τη διδασκαλία του Θανάση Αρβανίτη

Διεύθυνση Ορχήστρας:

Ευστάθιος Αρβανίτης

Φιλική Συμμετοχή:

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κονταξής
Η ηθοποιός – εκπαιδευτικός θεάτρου
Μαρβίνα Πιτυχούτη

Η παραγωγή της συναυλίας έγινε από την:

Hellenic Eutechnian

Διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες, με τη σύμπραξη σπουδαίων συμφωνικών ορχηστρών και μεικτών χορωδιών, θα βρεθούν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη») στις 12 Οκτωβρίου, ώρα 19:30, για μια ξεχωριστή συναυλία.

Ο Ευάγγελος Γιαμούρης γεννήθηκε στην Άρτα και έζησε σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στην Νέα Υόρκη, όπου και δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ως τενόρος. Το 2018 επιλέχθηκε ως ένας από τους τέσσερις τενόρους που συμμετείχαν στο παγκόσμιο φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, με τη γενική ονομασία “Asian Culture Carnival”. Στην Ελλάδα ήλθε πρόσφατα, όπου δραστηριοποιείται ως τενόρος και μουσικός παραγωγός.

Ο διάσημος τενόρος Vittorio Grigolo γεννήθηκε στο Arezzo και μεγάλωσε στη Ρώμη. Άρχισε να τραγουδά σε ηλικία τεσσάρων ετών. Στην ηλικία των εννέα ετών επιλέχθηκε να γίνει μέλος της Χορωδίας της Cappella Sistina ως σολίστ. Στη συνέχεια σπούδασε για πέντε χρόνια στο Schola Puerorum στην Καπέλα Σιξτίνα. Σε ηλικία 13 ετών ερμήνευσε τον Παστορέλο σε μια παράσταση Τόσκα στο Teatro dell’ Opera di Roma, όπου μοιράστηκε τη σκηνή με τον Luciano Pavarotti και του έδωσαν το προσωνύμιο ‘Il Pavarottino’. Είναι ο νεώτερος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου σε ηλικία 23 ετών, ενώ το 2008 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Grammy.

Ο καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης Alain Lefèvre έχει χαρακτηριστεί από Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ως «καταπληκτικός ερμηνευτής» και «φαινόμενο» και «πιανίστας που σπάει το καλούπι». Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από σαράντα χώρες και συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συναυλ συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα που θα βρείτε στον σύνδεσμο www.ecclesia.grί,/giatinoikoumeni, προκειμένου να λάβετε ηλεκτρονικά δελτίο ελεύθερης εισόδου. Στον σύνδεσμο αυτό θα βρείτε και περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναυλία.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Κάλαντα Βαΐων (Νεανικό Μουσικό Εργαστήρι Θέρμης)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Ιδιόμελο Κυριακής των Βαΐων (Ματθαίος Τσαμκιράνης))
«Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος», ήχ. πλ. β΄ (Χορός Ψαλτών Γρ. Νταραβάνογλου)
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής των Βαΐων (28/04/2024)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Δοξαστικό Κυριακής των Βαΐων (Θρ. Στανίτσας)