Η πιο ωραία και η πιο αναλυτική παραβολή: Του σπορέα!

15 Οκτωβρίου 2023

Tην Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 στις εκκλησίες μας θα ακούσουμε την παραβολή του σπορέα. (Λουκά η’ 5-15).

Ένας γεωργός έσπειρε το χωράφι του. Μερικοί σπόροι έπεσαν στον δρόμο και καταπατήθηκαν, άλλοι πάνω στην πέτρα και δεν μπόρεσαν να ριζώσουν και άλλοι μέσα στα αγκάθια όπου πνίγηκαν. Όλοι αυτοί δεν μπόρεσαν να καρπίσουν. Οι σπόροι όμως που έπεσαν στην γόνιμη γη, καρποφόρησαν και κάθε σπόρος έδωσε εκατό σπυριά.

Ο Χριστός ερμηνεύει την παραβολή στους Μαθητές του και εξηγεί πως ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού. Η πρώτη κατηγορία συμβολίζει τους ανθρώπους που ακούν τον λόγο, αλλά σύντομα ο πονηρός τον αφαιρεί από τις καρδιές τους. Η δεύτερη, εκείνους που δέχονται τον λόγο με χαρά, όμως το ενδιαφέρον τους είναι επιφανειακό, με την πρώτη δυσκολία απομακρύνονται από αυτόν και έτσι και πάλι ο λόγος δεν φέρνει αποτελέσματα. Η τρίτη, τους ακροατές που δέχονται τον λόγο, αλλά οι φροντίδες και οι απολαύσεις της ζωής τους απορροφούν και επίσης μένουν άκαρποι. Η τέταρτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που με υπομονή, μέσα στην καλή τους καρδιά, εργάζονται τις εντολές του Θεού και καρποφορούν.

Ο λόγος του Θεού βρίσκεται στην Αγία Γραφή καθώς και σε όσα ερμήνευσαν ή έδειξαν με την ζωή τους οι Άγιοί μας και στο κήρυγμα και την κατήχηση που μας προσφέρει η εκκλησία συνεχώς.

Από την περικοπή αυτή καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε την Αγία Γραφή. Όχι σαν ανάγνωση, αλλά με λαχτάρα και με πνεύμα μαθητείας και με αγώνα να εφαρμόσουμε όσα μας διδάσκει.

Η παραβολή αυτή δείχνει και κάτι ακόμη πολύ σπουδαίο. Μας λέει ότι έχει μεγάλη δύναμη ο σπόρος να πέφτει σε αφράτο χώμα χωρίς τα εμπόδια που βρίσκονται συνήθως εκεί. Σε πολύ άγονο και μη οργωμένο χωράφι, δηλαδή σε δύσκολα εδάφη, δεν φυτρώνει κυρίως το στάρι. Αυτό σε μεταφορά από την παραβολή στη ζωή μας σημαίνει ότι κάθε πράξη και κάθε ενέργεια που κάνουμε πρέπει να σκεφτόμαστε εάν είναι σύμφωνη με το θέλημά Του έτσι ώστε να καρποφορήσει προς την σωτηρία μας.

Αυτή η παραβολή είναι η μόνη τόσο μεγάλη σε έκταση και υπήρξε η πιο αναλυτική στην εξήγηση που έδωσε ο Χριστός. Ο Κύριος μιλάει αρκετές φορές με παραβολές επειδή ο λόγος του θέλει να γίνει κατανοητός από το ακροατήριο Του. Οι παραβολές του Ιησού είναι ιστορίες σύντομες με περιεχόμενο ποικίλο παρμένο από την καθημερινή ζωή που πάντα έχουν διδακτικό χαρακτήρα και πολύ βαθιά νοήματα. Όπως όμως επισημαίνει στους Μαθητές Του, πολλοί άνθρωποι δεν τις καταλαβαίνουν.

Ο Χριστός είναι ο γεωργός που ρίχνει τους σπόρους του. Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε αν θα τους δεχτούμε πρόθυμα και θα κάνουμε πράξη όλα αυτά που μας διδάσκει μέσα από το έργο Του!