Η πιο βασική εντολή του Χριστού: Να αγαπάμε τους εχθρούς μας! Μπορούμε;

1 Οκτωβρίου 2023

Η δεύτερη Κυριακή του Λουκά είναι την 1η Οκτωβρίου 2023 και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι από το κατά Λουκάν (στ’ 31-36).

Η περικοπή αναφέρεται σε ένα τμήμα της επί του όρους ομιλίας. Εδώ ο Κύριος μας διδάσκει μια από τις πιο όμορφες και ίσως την πιο βασική εντολή Του. Να αγαπάμε τους εχθρούς μας! Αυτό θα ήθελα να το σχολιάσω όσο πιο σύντομα γίνεται.

Σε καιρό πολέμου οι αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί μας. Εκεί σκοτώνουμε όσους μπορούμε. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την ζωή του δυστυχώς. Σε περίοδο ειρήνης όπως σήμερα, συνήθως ο εχθρός μας είναι κάποιος που μας φέρνει εμπόδια και μας βάζει σε δοκιμασίες. Ο θυμός και ο πόνος που μας προκαλούν οι κακές συμπεριφορές του άλλου μας κάνουν πολλές φορές να αντιδρούμε με τον πιο άσχημο τρόπο, και δηλητηριάζουμε έτσι ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας. Αυτοί είναι οι εχθροί μας!

Αν όμως σκεφτόμαστε για τον κάθε άνθρωπο που τον βάζουμε απέναντί μας, τους λόγους που τον οδηγούν στην άσχημη συμπεριφορά, ίσως να μην τον αντιμετωπίζουμε έτσι. Και ακόμη, εφόσον παίρνουμε στα σοβαρά την εντολή του Χριστού, χρειάζεται να ζητούμε συνεχώς την βοήθειά Του για να συγχωρούμε και να αγαπούμε τον άνθρωπο που μας δυσκολεύει. Παράλληλα, πολλές φορές πρέπει να βάζουμε όρια στην κακή συμπεριφορά του άλλου, όμως όσο το δυνατόν με ήρεμο και σταθερό τρόπο.

Και, αν το σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά, μήπως ο προσωπικός εχθρός μας είναι τα πάθη που έχει ο καθένας μας και που μένουν αδιόρθωτα; Αυτά πρέπει να τα θεωρούμε εχθρούς, χωρίς να απελπιζόμαστε, αλλά να κινητοποιούμε τις δυνάμεις μας για να τα εξαλείψουμε όσο είναι δυνατόν.

Τέλος, μπορούμε να αγαπάμε τους διπλανούς μας, τους φίλους και τους γνωστούς, αλλά, προπαντός, εκείνους που έχουμε λόγους να αντιπαθούμε, για δύο βασικούς λόγους: Διότι είναι όλοι τους πλάσματα του Θεού και διότι μας το ζητάει ο Χριστός.

Τελικά, και αυτή η εντολή, όπως όλος ο νόμος του Θεού, αν και φαίνεται δύσκολο να την εφαρμόσουμε, είναι προς όφελός μας επειδή μας εξασφαλίζει εσωτερική ηρεμία και συντελεί ώστε να αντιμετωπίζουμε πιο σωστά τις άσχημες συμπεριφορές των εχθρών μας.