Προσκύνημα στην Γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίας Αικατερίνας Καλύμνου

1 Οκτωβρίου 2023

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στην Γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίας Αικατερίνας Καλύμνου και ακολούθως ετελέσθη Ιερατικό Συλλείτουργο εις τιμήν και μνήμην της Οσίας Μητρός Αναστασίας «της Ασκητρίας της Κυράς».

Συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Καββαδίας και ο εφημέριος της Ιεράς Μονής Ιερομόναχος Κασσιανός. Στο αναλογείον έψαλε η αδελφότης της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης Ρότσο. Σημειωτέον ότι οι μοναχές της Παναγίας φιλοτέχνησαν την θαυματουργό εικόνα της Αγίας Αικατερίνας η οποία κοσμεί το τέμπλο του Καθολικού της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνας. Επίσης μεγάλη ευλογία για την Μονή αποτελεί το γεγονός ότι η Πλατυτέρα και οι δύο Αρχάγγελοι στην κόγχη του Ιερού Βήματος αγιογραφήθηκαν από τον Άγιο Σάββα τον εν Καλύμνω ο οποίος ασκήθηκε για λίγους μήνες στο μοναστήρι αυτό.


Ευλογήθηκαν αρτοκλασία και κόλλυβα. Εκκλησιάστηκαν πλήθος κόσμου οι οποίοι με ενδιαφέρον άκουσαν τον π. Δημήτριο ο οποίος μίλησε κατάλληλα αναφερόμενος στον βίο και την πολιτεία της Γεροντίσσης Αναστασίας.

Οι μοναχές της Αγίας Αικατερίνας κατά την τάξη της Ιεράς Μονής υποδέχθηκαν τους προσκυνητές προς τιμήν των οποίων προσέφεραν με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη πλούσια μοναστηριακή δοχή. Τέλος μοιράστηκε το βιβλίο της εν οσίοις αναπαυομένης μητρός ημών Αναστασίας Μοναχής, «της Ασκητρίας της Κυράς».


Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνας Καλύμνου αποτελεί την δεύτερη κατά σειράν αρχαιότητος Μονή της Καλύμνου. Το ιστορικό μοναστήρι ιδρύθηκε στα πατρικά κτήματα της Μαρίας Ζηριούνη η οποία «θείω ζήλω κινουμένη» κατέφυγε  στην ερημική πετρώδη τοποθεσία «Αρβανίτης» λίγο πιο ψηλά από τους Βοθύνους Καλύμνου. Η απόφασή της για αποταγή από τα του κόσμου ήταν οριστική καθώς κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας άκουσε την ανάγνωση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου (κεφ. δ’, 18-23). Προσευχόμενη άκουσε μέσα της μια φωνή που της έλεγε: «Τα δίχτυα που άκουσες δεν είναι αυτά που βγάζουν ψάρια αλλά οι περιπλοκές της βιοτικής ζωής. Άφησέ τα και ακολούθησέ Με».

 

 Εγκαταστάθηκε επί τριετία σε ένα μισοκατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο κοτέτσι μέχρις ότου δέχθηκε αποκάλυψη από την Αγία Αικατερίνα για να χτίσει το Ναό και την Μονή Της.

   

Κατά την ίδια εποχή κατέφθασε στο νησί ο υπέργηρος Καλύμνιος Αγιορείτης Ιερομόναχος Μακάριος Κουλιανός. Έγινε πνευματικός της και την έκειρε μεγαλόσχημη μοναχή δια χειρός Ιερομονάχου Νικοδήμου Καραφύλλη, στην Σκήτη της Παναγίας Χρυσοχεριάς στις 10 Ιουνίου 1899. Προς τιμήν του Γέροντα Μακαρίου της εδόθη το μοναστικόν όνομα «Μακαρία». Την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου μέσα από το οποίο ξεχώρισαν 10 νέες άγνωστες μεταξύ τους οι οποίες έβαλαν μετάνοια στην νεοχειροτονηθείσα μοναχή και την ακολούθησαν στο ασκητήριό της.

Έτσι ξεκίνησε η ανέγερση της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνας στην οποία εγκατεβίωσαν πολλές και ενάρετες μοναχές, γνωστές για την ασκητική ζωή τους και την φιλοξενία τους ενώ παράλληλα την πνευματική διακονία ανέλαβαν Ιερομόναχοι που εξαιτίας της παρουσίας τους η Μονή απέκτησε καλή φήμη για την πνευματική της τάξη. Στο μοναστήρι συν τω χρόνω ανηγέρθησαν τα απαραίτητα κτίρια, αρκετά παρεκκλήσια, το ανδρικό μετόχι του Αγίου Κυπριανού για τους εφημερίους της Μονής, δημιουργήθηκε αμπελώνας που δίνει το γλυκό νάμα για την Θεία Λειτουργία, ελαιώνας, κτήμα που προσφέρει βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων κ.α.

 

 

Η θέα του συγκροτήματος της Μονής συναρπάζει τον προσκυνητή καθώς ανεβαίνει στην πλαγιά και δημιουργεί δέος και κατάνυξη στην πνευματικώς διψώσα ψυχή πληροφορώντας την μυστικώς ότι όντως «ως φοβερός ο τόπος ούτος! Ουκ έστι τούτο, αλλ’η οίκος Θεού και αύτη η πύλη του ουρανού» (Γέν.κη’, 10-17).


Αγία ένδοξε Μεγαλομάρτυς και πάνσοφε Νύμφη του Χριστού Αικατερίνα και Οσία Γερόντισσα Αναστασία, πρεσβεύσατε υπέρ ημών!