Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη: Η σπουδαία νίκη του να ενδιαφέρεσαι για τον διπλανό σου!

10 Νοεμβρίου 2023

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 σε όλες τις εκκλησίες θα ακούσουμε την πολύ όμορφη παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

Κάποιος οδοιπόρος έπεσε στα χέρια ληστών οι οποίοι τον τραυμάτισαν, τον λήστεψαν και τον άφησαν μισοπεθαμένο στην άκρη του δρόμου. Από το σημείο εκείνο πέρασαν πρώτα ένας ιερέας και έπειτα ένας λευίτης που τον είδαν, αλλά απομακρύνθηκαν χωρίς να τον βοηθήσουν. Ύστερα πέρασε ένας Σαμαρείτης ο οποίος περιποιήθηκε τα τραύματά του, τον φόρτωσε στο ζώο του, τον μετέφερε στο πανδοχείο και φεύγοντας άφησε χρήματα στον ξενοδόχο για να περιποιηθεί τον τραυματία ώσπου να γίνει καλά.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για τους άλλους.

Ο καλός Σαμαρείτης είναι προφανώς αλλοεθνής και αλλόθρησκος σε σχέση προς τον τραυματία. Ακόμη, του είναι εντελώς άγνωστος. Και επιπλέον, δεν υπάρχουν μάρτυρες της μεγάλης ευεργεσίας του ώστε να κερδίσει τον θαυμασμό και τον έπαινό τους. Όμως θυσιάζει κόπο, χρόνο και χρήμα για να του προσφέρει όσα το θύμα των ληστών έχει ανάγκη.

Η εκκλησία μας λέει ότι ο καλός Σαμαρείτης συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάζεται για να σώσει και να θεραπεύσει την καταπληγωμένη υλικά και πνευματικά ανθρωπότητα. Αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο, το κεντρικό αυτό πρόσωπο της παραβολής έχει το φρόνημα και την συμπεριφορά που μας εμπνέει η Ορθοδοξία. Βλέπει τον άλλον άνθρωπο ως αδερφό, του φέρεται με τρόπο που δείχνει πως τον αγαπάει όπως και τον εαυτό του. Τον ελεεί χωρίς να περιμένει ανταμοιβή και χωρίς καθόλου να θέλει να επιδειχθεί. Τον συμπονά και τον βοηθάει μόνο και μόνο επειδή είναι συνάνθρωπος. Και η αγάπη του έχει και θυσία.

Με οδηγό αυτό το αιώνιο και ανυπέρβλητο παράδειγμα που μας δίνει ο Χριστός, νομίζω πως θα είναι μεγάλη νίκη ενάντια στη φιλαυτία μας να εκδηλώνουμε τέτοια αγάπη προς όλους, τους κοντινούς και τους μακρινούς.