Ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος τιμώρησε έναν Τούρκο για να τον παιδαγωγήσει και ο άγιος Αρσένιος δεν τον θεράπευε μέχρι να τελειώσει ο κανόνας του…

13 Νοεμβρίου 2023

Οι άγιοι Αρσένιος (αριστερά) και Ιωάννης Χρυσόστομος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ένας Τούρκος από το χωριό Τελέληδες είχε μολύνει το Αγίασμα του Αγίου Χρυσοστόμου, και ο Άγιος, για να τον παιδαγωγήσει, τον τιμώρησε. Τον έφεραν και αυτόν στον Χατζεφεντή [στον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη από τα Φάρασσα], για να τον διαβάσει να γίνει καλά.

Ο Πατήρ όμως τον κράτησε μια εβδομάδα, χωρίς να το διαβάσει.

Ο Ψάλτης του, που έβλεπε να κρατάει τον Τούρκο μια εβδομάδα, παραξενεύτηκε και είπε στον Πατέρα Αρσένιο:
– Να ‘χω την ευχή σου, τι κρατάς μια εβδομάδα αυτόν τον Τούρκο, ενώ άλλους αρρώστους πιο βαριά τους διαβάζεις και γίνονται αμέσως καλά;
– Τον κρατώ για να κάνει κανόνα, γιατί αυτός έχει χοντρό κεφάλι και δεν το ‘χει σε τίποτε, μόλις τον κάνω καλά να πάει αμέσως να ξαναβουτήξει το κασσιδιάρικό του κεφάλι στον Αγιασμό.

Όταν τέλειωσε η εβδομάδα, τότε τον διάβασε και επανήλθε το πρόσωπό του στην θέση του και του έκανε παρατήρηση του Τούρκου:
– Άλλη φορά, όταν βλέπεις τα βακούφια των Χριστιανών, να τα προσκυνάς από μακρυά και να παίρνεις δρόμο.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου ο «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτή Θεσσαλονίκης.