Πατρών Χρυσόστομος: «Σας προσκαλώ όλους να υποδεχθούμε τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου»

8 Νοεμβρίου 2023

EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Προς

το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

Παιδιά μου ευλογημένα,

Τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια των Πρωτοκλητείων, μεταφέρομε κάποιο ιερό σέβασμα, από άλλον τόπον ιερό προς πνευματικήν ενίσχυση του ιερού μας Κλήρου και του ευσεβούς Λαού μας. Είτε είναι ιερόν και περίπυστον της Παναγίας εικόνισμα, είτε Λείψανα Αγίων.

Εφέτος θα κομισθή στην Αποστολική μας πόλη, ακριβές αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, μετά Τιμίου Ξύλου.

Το ιερόν αυτό σέβασμα όχι απλώς θα μεταφερθή στην πόλη μας, όχι απλώς θα τεθή εις προσκύνησιν, αλλά θα δοθή ως ευλογία στην Αποστολική μας Εκκλησία, από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και θα παραμείνη εσαεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, ώστε να προσκυνήται υπό των ευσεβών Χριστιανών, προς ευλογίαν και αγιασμόν αυτών. Προς ευλογίαν δηλαδή, όλων μας, ημών των Πατρινών πρωτίστως και όποιων άλλων προσκυνητών, οι οποίοι θα εισέρχωνται στον Ιερό Ναό.

Το ιερόν αυτό της Ορθοδόξου ημών πίστεως θησαύρισμα, θα μεταφερθή στην πόλη μας, από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στις 13 του μηνός Νοεμβρίου, ε.ε., ημέρα Δευτέρα και ώρα 5:00 το απόγευμα.

Η υποδοχή του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μετά Τιμίου Ξύλου, θα πραγματοποιηθή πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Σας προσκαλούμεν άπαντας στην υποδοχή του αγίου αυτού σεβάσματος και παρακαλώ την αγάπη σας, όπως πράττετε πάντοτε, να προσέλθετε, μετά πόθου και ζήλου, ιερού και μεγάλου, στον χώρο της υποδοχής, ώστε λιτανευτικά και εν πομπή να μεταφέρωμε τον Τίμιο Σταυρό στον πανίερο του Αποστόλου Ανδρέου Ναό, όπου θα τελεσθή Δοξολογία και θα αρχίση το προσκύνημα.

Δεν έχω απλώς την ελπίδα, αλλά και την βεβαιότητα, ότι Κλήρος και Λαός θα ευρισκώμεθα έμπροσθεν του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου, επαναλαμβάνω, την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα, για την υποδοχή του Τιμίου Σταυρού.

Επιθυμώ προτού κλείσω αυτές τις παρακλητικές μου σκέψεις, προς την αγάπη σας, να σας είπω λίγα λόγια για τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος Χριστιανός Αυτοκράτορας της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, μετά την θεική οπτασία που είδε στις 28 Οκτωβρίου του 312μ. Χ, το σημείον δηλαδή του Τιμίου Σταυρού με την επιγραφή «εν τούτω νίκα» κατεσκεύασε ένα Σταυρό, ο οποίος απετέλεσε το λάβαρο και την σημαία, ώστε να κερδίση την μάχη κατά του Μαξεντίου.

Αυτός ο Σταυρός, ο οποίος ευρίσκετο στην Κωνσταντινούπολη, εδωρήθη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, από τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο. Η θέση του είναι εντός του ιερού Βήματος, του Καθολικού της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και πίσω από την Αγία Τράπεζα. Επάνω στον Σταυρό είναι χαραγμένο το ιστορικό του οράματος του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του θαύματος της νίκης του ευσεβούς Άνακτος, εναντίον των αντιπάλων του.

Σας περιμένομε, αδελφοί μου και παιδιά μου, στην υποδοχή του Τιμίου Σταυρού, την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα, μπροστά στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Σας ασπάζομαι εν Κυρίω με αγάπη πατρική και εύχομαι σε όλους σας, πάσαν ευλογίαν και χάριν παρά Κυρίου, δυνάμει του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ