Τελετή αναγόρευσης του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

8 Νοεμβρίου 2023

 

 

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελετή αναγόρευσης του Κυριάκου Χαραλαμπίδη σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το τιμώμενο πρόσωπο αποτελεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της Λογοτεχνίας (Ποίησης) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, βραβευμένος ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής.

 

Τον έπαινο του τιμωμένου θα εκφωνήσει ο καθηγητής Χρήστος Ν. Τσιρώνης, ενώ μετά την αναγόρευσή του ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θα μιλήσει με θέμα: «Αναπτερύγισμα».

Πρόγραμμα τελετής
Έναρξη-προσφώνηση από τον πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας καθηγητή Νικόλαο Μαγγιώρο.
Χαιρετισμός από τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο.
Χαιρετισμός από την κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής καθηγητή Χρυσόστομο Σταμούλη
Έπαινος του τιμωμένου από τον καθηγητή του τμήματος Θεολογίας Χρήστο Ν. Τσιρώνη.

Τελετή αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον πρόεδρο του τμήματος
Θεολογίας Νικόλαο Μαγγιώρο.
Επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας από τον πρύτανη του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο Κυριάκο Χαραλαμπίδη με θέμα: «Αναπτερύγισμα»

Βιογραφικό Κυριάκου Χαραλαμπίδη
Γεννήθηκε στην Άχνα της Κύπρου το 1940 και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και Ραδιοφωνίας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου. Υπηρέτησε αρχικά ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και για τριάντα χρόνια (1968-1998) στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από το οποίο αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Ραδιοφωνίας.

Εξέδωσε δεκαέξι ποιητικές συλλογές. Οι πρώτες δεκατρείς περιλαμβάνονται στον συγκεντρωτικό τόμο «Ποιήματα 1961-2017». Ακολούθησε η ποιητική συλλογή του για παιδιά «Σαλιγκάρι και φεγγάρι» για τη οποία απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά, του περιοδικού «Αναγνώστης», καθώς και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μικρά Παιδιά, και περιλήφθηκε στον Τιμητικό Κατάλογο του ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) 2022.

Φέτος κυκλοφόρησε και η δεύτερη ποιητική συλλογή για παιδιά, με τίτλο «Με τις λέξεις αγκαλιά».

Τον κατάλογο των ποιητικών του συλλογών συμπληρώνει «Η Νύχτα των Κήπων».

Πρόσφατα, επίσης, κυκλοφόρησαν τα βιβλία του «Γλώσσης επίσκεψις» (Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λευκωσία 2022) και «Κυρηνείας υπόστασις, με τη γραφίδα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη» (Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας, Λευκωσία 2022).

Επίσης, εξέδωσε τρεις τόμους δοκιμίων «Ολισθηρός ιστός Α’ και Β’» και «Εν δορί κεκλιμένος», καθώς και μία επιλογή κειμένων για τη Λευκωσία (στη σειρά των εκδόσεων «Μια πόλη στη λογοτεχνία».

Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (για το βιβλίο «Ρωμανού του Μελωδού: Τρεις Ύμνοι»), το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου (για τα βιβλία «Το αγγείο με τα σχήματα», «Αχαιών Ακτή», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα») και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας (για την «Μεθιστορία»).

Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Μερόπης Οικονόμου για την ποιητική συλλογή «Θόλος» και το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Έλαβε ακόμη το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο, το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη και το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ εκκρεμεί και η επιτιμοποίησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Για το έργο του έχουν εκπονηθεί μονογραφίες και διδακτορικές διατριβές, ενώ περιοδικά στην Ελλάδα έχουν αφιερωματικά τεύχη σ’ αυτό.

Μεταφράσεις ποιημάτων του κυκλοφορούν σε δεκαεννέα αυτοτελείς εκδόσεις στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Σουηδικά, Σερβικά, Βουλγαρικά, Ρουμανικά και Αλβανικά.