«ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με»

12 Δεκεμβρίου 2023

Σκοπός της Εκκλησίας είναι κατά τους Λόγους του Ιερού Πατρός Γρηγορίου του Θεολόγου, «αρπάσαι κόσμον και δούναι Θεόν». Η Εκκλησία μας από τους πρώτους χρόνους της συστάσεώς της δεν κόφευσε στους αλαλήτους στεναγμούς των αναγκεμένων ανθρώπων. Χειροθέτησε διακόνους για τις ανάγκες των φτωχών χριστιανών αλλά και στην μακραίωνη παράδοσή της έφτιαξε Βασιλειάδες, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, συσσίτια, για να περιθάλψει όλους εκείνους τους αδερφούς του Χριστού. Φέτος, συμπληρώνονται με την Χάρη του Θεού 10 χρόνια διακονίας των αστέγων του κέντρου της Αθήνας.

Η εποχή της κρίσεως έφερε πολλούς ανθρώπους να βρεθούν στον δρόμο μη έχοντας στέγη, τροφή, χρήματα, ρούχα. Η επίσκεψη, αρχικά, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Παπάγου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η διακονία του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ. κ. Ιερώνυμος έδωσε την ευλογία στον Υπεύθυνο των Κ.Ε.Α. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αρχιμ. π. Αλέξιο Γιαννιό για να συνεχίσει να επιτελεί κάθε Τρίτη βράδυ τις επισκέψεις αυτές στους σκοτεινούς δρόμους της Αθήνας, συνοδευόμενος κάθε Τρίτη βράδυ από τα ενοριακά Φιλόπτωχα. Τους δραστήριους ιερείς των ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και τους πολλούς εθελοντές των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των όμορων Ιερών Μητροπόλεων.

Σε μια εποχή που εψύγη η αγάπη των πολλών, που ο σημερινός άνθρωπος κοιτάζει μόνο τον εαυτό του και την δική του βολή, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που σιγκινούνται από τον πόνο των ανθρώπων που ακούνε με αγωνία την κραυγή τους για βοήθεια και που σηκώνονται από τους καναπέδες τους για να προσφέρουν αγάπη περισσότερο παρά τρόφιμα. Γιατί πρωτίστως αυτήν έχουν ανάγκη. Με την αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντού του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου πατρός Βασιλείου Χαβάτζα και με το σχετικό πρόγραμμα που αναρτάται, κάθε Τρίτη βράδυ τις πρώτες νυχτερινές ώρες ο π. Αλέξιος μαζί με τον εθελοντή κ. Γεώργιο Γερούτση και τους Υπευθύνους Φιλοπτώχων Ταμείων επισκέπτονται τους άστεγους αδερφούς, δίνοντας τρόφιμα, ρούχα και σκεπάσματα στους αστέγους.

Μια διακονία που φέτος συμπληρώνει 10 ολόκληρα χρόνια δράσης. Δεν σταμάτησε ούτε και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ο Λόγος του Μακαριωτάτου, ο οποίος ως σκόπο του έχει να μην μείνει κανείς αδερφός του Χριστού χωρίς τα αναγκαία, μας φιλοτιμεί να διακονούμε αόκνως και αυτό το έργο της αγάπης. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ΕυαγγελικόΛόγο ότι η ελεημοσύνη θα καλύψει πλήθος αμαρτιών και ότι εφόσον κάναμε κάτι για τους αδερφούς που έχουν ανάγκη, το κάναμε στο πρόσωπο του Χριστού. Κάθε επίσκεψη είναι μια διδασκαλία, μια μαθητεία και μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας διότι εάν άρει ο Θεός την Χάρη Του μπορεί και εμείς να βρεθούμε στην θέση αυτών των ανθρώπων.