Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, «Αυτό είναι κάτι το πρωτοφανές»!

20 Δεκεμβρίου 2023

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Πολυάριθμα ήσαν τα θαύματα, που έκανε [ο άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης] από μακρυά απαντώντας σε γραπτές παρακλήσεις η σε τηλεγραφήματα. Ανάμεσα πάλι στις κατηγορίες των ασθενών χαρακτηριστικές ήσαν οι περιπτώσεις των δαιμονισμένων, των τυφλών και των αλκοολικών.

Η ιαματική δύναμις εκδηλωνόταν κυρίως κατά την προσφορά των Αχράντων Μυστηρίων. Με τη βαθειά πίστι που ενέπνεε, οι ασθενείς κοινωνούσαν πραγματικά «εις ίασιν σώματος και ψυχής».

Ο ιερεύς π. Βασίλειος Σούστιν μας πληροφορεί για μια παρόμοια θεραπεία:
«Ενώ ήμουν ακόμη πολύ νέος, ο πατέρας μου αρρώστησε βαρειά. Ο καθηγητής Σιμανόφσκυ διέγνωσε φυματίωση του λάρυγγος. Πληγές κάλυψαν τον λάρυγγα και η φωνή χάθηκε. Ο καθηγητής δήλωσε ότι ο ασθενής έχει ζωή δέκα ημερών.

Την περίοδο εκείνη επέστρεψε στην Κρονστάνδη ο π. Ιωάννης. Του στείλαμε τηλεγράφημα. Σε πέντε ημέρες έφτασε. «Γιατί δεν με ειδοποιήσατε ότι είναι τόσο βαρειά άρρωστος; Θα έφερνα μαζί μου την θ. Κοινωνία, αν το ήξερα».

Ο πατέρας μου, καθώς ψυχορραγούσε, κοίταζε ικετευτικά τον μπάτιουσκα.

Εκείνος αφού βυθίσθηκε για λίγο στον εαυτό του γύρισε προς τον πατέρα μου και τον ερώτησε:
«Πιστεύεις ότι εγώ με την δύναμι του Θεού μπορώ να σε βοηθήσω»;

Ο πατέρας έκανε καταφατικό νεύμα με το κεφάλι. Ο π. Ιωάννης είπε να του ανοίξουν το στόμα και φύσησε σταυροειδώς τρεις φορές.

Μετά κτύπησε δυνατά με το χέρι το μικρό τραπεζάκι, επάνω στο οποίο υπήρχαν διάφορα απολυμαντικά του στόματός και υλικά καυτηριάσεων. Το τραπεζάκι αναποδογύρισε και τα μπουκαλάκια έσπασαν.

Έμεινε δύο ήμερες στην Κρονστάνδη. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, ο καθηγητής δοκίμασε έκπληξη.
Όλες οι πληγές έκλεισαν και μόνον η φωνή παρέμεινε αδύνατη.

Ο Σιμανόφσκυ ενώπιον όλων εδήλωσε:
«Αυτό είναι κάτι το πρωτοφανές! Είναι ένα ολοφάνερο θαύμα».

Ο πατέρας μου έζησε ακόμη 25 χρόνια!».

Το ανωτέρω δεν είναι η μοναδική περίπτωσις κατά την όποια ο π. Ιωάννης ζητούσε να έλθη ο ασθενής να κοινωνήση στην Κρονστάνδη.

Ο άγιος Ιωάννης γιορτάζει στις 20 Δεκεμβρίου.

 

Από το βιβλίο «Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης» έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου.