Άραγε ξέρουμε ότι θα πρέπει να είμαστε λιγοστοί για να μπούμε στην Βασιλεία του Θεού;

16 Δεκεμβρίου 2023

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 θα διαβαστεί μια σπουδαία ευαγγελική περικοπή (Λουκά ιδ, 16-24) που μας δηλώνει ποιοί θα κερδίσουν την Βασιλεία του Θεού. Η περικοπή του Μεγάλου Δείπνου, όπως την ξέρουμε, έχει μια μικρή πρωτοτυπία. Ξεκινάει με τους στίχους που αναφέρονται πιο πάνω από το κατά Λουκάν, στο τέλος, όμως, η περικοπή συμπληρώνεται με μία σημαδιακή φράση από το κατά Ματθαίον.

Η παραβολή είναι η εξής. Κάποιος άνθρωπος ήθελε να προσφέρει ένα επίσημο γεύμα και κάλεσε σε αυτό πολλούς. Όταν όλα ήταν έτοιμα, έστειλε τον δούλο του να ειδοποιήσει τους καλεσμένους να έρθουν. Όλοι οι καλεσμένοι, όμως, αρνήθηκαν διότι είχαν δουλειές. Ο οικοδεσπότης έστειλε τότε τον δούλο να προσκαλέσει και να φέρει όσους θα έβρισκε στους δρόμους και έτσι γέμισε το τραπέζι του. Δήλωσε, όμως, πως κανένας από τους πρώτους καλεσμένους δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο δείπνο και ακόμη ότι είναι πολλοί οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί.

Ο οικοδεσπότης είναι ο Θεός, το δείπνο είναι η Βασιλεία Του και καλεσμένοι είμαστε όλοι. Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν όσοι αρνούνται τελικά την πρόσκληση, είναι βέβαια ασχολίες όχι μόνο νόμιμες, μα και θεάρεστες. Αφορούν την εργασία και την δημιουργία οικογένειας. Παρόλα αυτά, ο λόγος του Θεού μας διδάσκει ξεκάθαρα ότι όταν αυτά, τα σημαντικά και ευλογημένα από τον Θεό, γίνονται αφορμές για να μας απομακρύνουν από Εκείνον και, γενικά, τα τοποθετούμε πάνω από την σχέση μας με τον Θεό, δεν έχουμε θέση στην Βασιλεία Του.

Ποιοι, λοιπόν, θα μπουν στον παράδεισο; Καταλαβαίνουμε ότι θα αποδειχθούν εκλεκτοί όσοι θα έχουν νόμιμους στόχους για την επίγεια ζωή που θα τους επιδιώκουν, όμως πρώτον, αφήνοντας την ζωή τους στα χέρια του Θεού και δεύτερον, προσπαθώντας να καταλάβουν για κάθε τομέα της ζωής τους ποιο είναι το θέλημα του Θεού για αυτούς.

Τελικά, όσοι θα δίνουν στον Θεό και το θέλημά Του την πρώτη θέση στην ζωή τους.

Πολύ τιμητική η πρόσκληση και απόλυτα κρίσιμος ο τρόπος που θα ανταποκριθούμε σε αυτήν.