Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης: Μια θα έρχεται το ένα πρόβλημα, μια το άλλο. Θα προσεύχεσαι και η Χάρις του Θεού θα σε δυναμώνει!

31 Δεκεμβρίου 2023

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης (1912-2006).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

* Δεν υπάρχει άνθρωπος, ούτε πλούσιος ούτε φτωχός, που να μην έχει δοκιμασίες.  Τα βράδια φεύγω με το πνεύμα μου και περιφέρομαι γύρω από όλον τον κόσμο και δεν υπάρχει άνθρωπος -κανένας, μ’ ακούς;- που να μην έχει δοκιμασίες. Θα πληρώσουμε σ’ αυτή τη ζωή όλοι, γιατί ο Θεός μας θέλει καθαρούς στην επόμενη, θέλει να μας μειώσει τις αμαρτίες.

 

* Για όποιες δυσκολίες περνάμε, να δοξάζουμε τον Κύριο. Και να ζητάμε εδώ να πληρώσουμε τις αμαρτίες μας. Κανένας άνθρωπος, ούτε ο εχθρός σου, να μην πάει εκεί κάτω. Δεν μπορείς να φανταστείς τι θα πει κόλαση. Να ζητάμε συνέχεια στην προσευχή μας να ξεχρεώσουμε ό,τι έχουμε σ’ αυτή τη ζωή. Σ’ αυτή, το ακούτε; Να το εύχεσθε κάθε μέρα. Γιατί το τι μας περιμένει δεν το ξέρετε.

 

* Θέλω να είμαι έτσι, άρρωστος, για να κάνω σωστή δουλειά, θα πάθεις κιόλας στη ζωή, δεν θα είσαι μόνο καλά.

 

* Όποια δοκιμασία έρχεται από τον Κύριο, να τη δέχεσαι με πολλή ευχαρίστηση και υπομονή, χωρίς γογγυσμό, και ο Κύριος στο τέλος θα σε κάνει καλά. Όταν έχουμε δοκιμασίες, έχουμε επίσκεψη Θεού.

 

* Θα κάνεις υπομονή! Μια θα έρχεται το ένα πρόβλημα, μια το άλλο. Θα προσεύχεσαι και η Χάρις του Θεού θα σε δυναμώνει. Πρώτα θα υψώνεις τα χέρια για προσευχή και μετά
για δουλειά.

 

* Σ’ αυτόν τον κόσμο μπορεί να πονάς και να δοκιμάζεσαι, αλλά ο Θεός τα βλέπει όλα. Και επειδή κάνεις το καλό και βοηθάς πολύ κόσμο λόγω και της δουλειάς σου, στρώνεις τον θρόνο που θα καθίσεις εκεί ψηλά.

 

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.