Γέροντας Ιερώνυμος, Γιατί, πάτερ, μου κρύφτηκες όταν σε συνάντησα κάτω στην Αίγινα;

1 Δεκεμβρίου 2023

Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας (1883-1966).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Εκείνο που τον χαρακτήριζε [τον Γέροντα Ιερώνυμο της Αιγίνης] ιδιαίτερα σε όλες του τις ενέργειες ήταν πραγματική, άδολη και ανιδιοτελής αγάπη του για το Θεό και το συνάνθρωπό του. Ποτέ δεν άφησε κάποιο λογισμό υπερηφάνειας, αυτοπροβολής κι επίδειξης να κυριαρχήσει στην ψυχή του.

Εκτελούσε το έργο της αγάπης γιατί έπρεπε να γίνει. Γιατί αγαπούσε το Θεό και τον άνθρωπο κι όχι για ν’ αποσπάσει κάποιον εφήμερο έπαινο η να κερδίσει κάποια αμφίβολης αξίας πρόσκαιρη δόξα. Γι’ αυτό και ποτέ δε νοιαζόταν ν’ ακουστεί το όνομά του στην επιτέλεση ενός έργου αγάπης, αλλά μόνο να γίνει το έργο.

Γνώριζε τη φθοροποιό δύναμη που κρύβουν για την ψυχή οι έπαινοι και η δόξα, γι’ αυτό και τ’ απόφευγε με πάθος. Προσπαθούσε να παραμένει στην αφάνεια, προσδοκώντας την ανταπόδοση μόνο απ’ το μισθαποδότη Χριστό, που είναι πιο πλούσια και μόνιμη.

Ενδεικτικό της μεγάλης του ταπείνωσης και της αποφυγής των ανθρωπίνων επαίνων είναι και το ακόλουθο περιστατικό:
Στο νοσοκομείο είχε συμβάλει κάποτε ουσιαστικά, με λόγια και έργα, στην αποθεραπεία ενός χωρικού ασθενή. Την ήμερα που βγήκε απ’ το νοσοκομείο ο χωρικός προσπάθησε να συναντήσει τον π. Βασίλειο για να τον ευχαριστήσει, αλλά δεν τον βρήκε.

Μια άλλη μέρα όμως τον συνάντησε στην Αίγινα κι έτρεξε κοντά του, να του εκφράσει συγκινημένος τις ευχαριστίες του.

Ο π. Βασίλειος έμεινε ατάραχος και του απάντησε:
– Για ποιο πράγμα μου μιλάς; Δεν καταλαβαίνω.
– Μα εσύ δεν είσαι ο παπάς που με θεράπευσε στο νοσοκομείο;
– Όχι, παιδί μου, λάθος θα κάνεις.

Ο άνθρωπος ξαφνιάστηκε. Να υπήρχε τόση ομοιότητα; Άρχισε τώρα να τον βασανίζει και η περιέργεια. Γιατί να του κρύβεται αυτός ο παπάς; Εδώ άλλοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να φανούν ευεργέτες κι αυτός το αποφεύγει;

Δεν έχασε καιρό. Πήγε γρήγορα στο νοσοκομείο και περίμενε ως ότου είδε τον π. Βασίλειο να περνάει με ιεροπρέπεια το κατώφλι του.
–  ξέσπασε με παράπονο.
– Εγώ; Μπα, λάθος θα κάνεις. Κάποιον άλλον θα είδες.

Την απορία του χωρικού διαδέχτηκε ο θαυμασμός.

Αυτός εδώ ο παπάς, σκέφτηκε, είναι αλλιώτικος άνθρωπος, δεν είναι σαν τους συνηθισμένους. Και γύρισε στο χωριό του διπλά ωφελημένος.

 

Από το βιβλίο του Πέτρου Μπότση «Γέροντας Ιερώνυμος ο Ησυχαστής της Αίγινας», Αθήνα 1999.