Η Αγία Άννα είναι η γιαγιά του Χριστού, η προστάτιδα της τεκνοποιίας

9 Δεκεμβρίου 2023

Η Αγία Άννα είναι η γιαγιά του Χριστού, αφού είναι η μητέρα της Παναγίας μας. Σύμφωνα με την παράδοση όταν η Παναγία έγινε τριών χρονών, οι γονείς της την πήγαν στον Ναό και την αφιέρωσαν στον Θεό, γεγονός που γιορτάσαμε στις 21 Νοεμβρίου με τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Οι δίκαιοι Ιωακείμ και Άννα ήταν άμεμπτοι και είχαν μεγάλη πίστη στον Θεό. Ήταν άτεκνοι, όμως, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, συνέχιζαν να προσεύχονται θερμά και να ζητούν να τους χαρίσει ο Θεός παιδί. Οι Εβραίοι ποθούσαν την τεκνοποιία με την ελπίδα πως ίσως προέλθει από τους απογόνους τους ο αναμενόμενος Μεσσίας. Το κάθε τέκνο ήταν για εκείνους ευλογία ενώ η ατεκνία, ντροπή. Οι γονείς της Παναγίας μας, λοιπόν, παρακαλούσαν να αποκτήσουν παιδί και έταζαν, εάν τους έδινε ο Θεός, να το αφιέρωναν στον Ναό του Σολομώντος.

Έτσι, λόγω του ότι την Θεοτόκο την απέκτησε η Αγία Άννα σε μεγάλη ηλικία που κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε κυοφορήσει, όμως η δύναμη του Θεού την αξίωσε να φέρει στον κόσμο ένα θείο κορίτσι, που έπειτα έγινε η μητέρα του Θεού, η Αγία Μητέρα όλων μας και η υπερτέρα όλης της κτίσης, και των ανθρώπων και των Αγγέλων, η Ορθόδοξη Εκκλησία όρισε την Αγία Άννα προστάτιδα για τις άτεκνες μητέρες. Πολλά άτεκνα ζευγάρια αποκτούν παιδιά με τις πρεσβείες της, και συμβαίνει όταν ζητούν την βοήθειά της, να αποκτήσουν παιδιά, ενώ από άποψη ιατρικής θα ήταν αδύνατον.

Σήμερα που είναι η γιορτή της σύλληψης της Αγίας Άννης, ας την θερμοπαρακαλούμε να δούμε τα θαύματά της και να κυοφορούν όσο περισσότερες γυναίκες σωστά, όχι εξωμήτρια έμβρυα και άλλες ανώμαλες καταστάσεις, και να μας χαρίζει γερά παιδιά. Να πρεσβεύει για την Ελλάδα που τόσο πολύ πάσχει από έλλειψη παιδιών και τόσο πολύ χρειάζεται νέα πρόσωπα, καινούργια μωρά και γενικότερα να αυξήσει τον πληθυσμό της. Ας βοηθήσει η Αγία Άννα να μην έχουμε δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας και να ευχηθούμε να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι γεννήσεις!