Ο όντως Άγιος, Μέγας Βασίλειος

22 Δεκεμβρίου 2023

Ήρθαν και φέτος οι μέρες που θα αρνηθούμε τον «Άη Βασίλη» της δικής μας Καππαδοκίας για χάρη ενός φτιαχτού Βασίλη, που «εμφανίζεται» μια φορά τον χρόνο. Δεν μίλησε ούτε φέτος ο δάσκαλος στα παιδιά για τον Μέγα φωστήρα της οικουμένης, τον μελίρρυτο ποταμό της σοφίας, τον πανεπιστήμονα Βασίλειο. Αντίθετα, ανανέωσε ο παιδαγωγός τη ψευδαίσθηση για αυτόν τον κοκκινο-φορεμένο, από ταράνδους συρόμενο και δώρα φέροντα, ο οποίος αποτελεί την αιχμή της ματαιοδοξίας της εποχής μας.

Τη λύση πρέπει να τη δώσουν οι γονείς. Αντί να κάτσουν στο σπίτι το πρωί της Πρωτοχρονιάς και να περιμένουν τα δώρα του λαοφιλή Βασίλη, ας πάρουν τα παιδιά τους στην εκκλησία να τιμήσουν τον άλλον, τον άγνωστο Μέγα Βασίλειο που γιορτάζει κάθε πρώτη του χρόνου και που το δυσθεώρητο έργο του παραμένει επίκαιρο. ΟΜέγας Βασίλειος, ο αστρονόμος, ο φιλόσοφος, ο γιατρός, ο ρήτορας, ο φιλόλογος, ο άγιος και κανονάρχης του κοινόβιου μοναχισμού έχει πολλά να μας μάθει, είτε θεολογικά, είτε επιστημονικά, είτε κοινωνικά. Ο Άγιος Βασίλης του Κόντογλου, που ο ίδιος διακονούσε τους ασθενείς στη «Βασιλειάδα», χωρίς να τον ενδιαφέρει ο φιλάσθενος οργανισμός του, πρέπει να γίνει το επίκεντρο αυτών των ημερών μετά τον Γεννηθέντα Χριστό και την Θεοτόκο.

Πόσο θλιβεροί είναι αλήθεια οι γονείς που όχι μόνο διατηρούν την ψευδαίσθηση του «Άη Βασίλη» , αλλά επιπλέον την ενισχύουν με σχετικές μεταμφιέσεις και τα συναφή. Τι ωφελεί τα παιδιά το ψέμα αυτό και τι προσφέρει στην πνευματική τους υγεία αυτή η κοροϊδία; Πολλοί θα πουν ότι, όταν το παιδί φτάσει στην κατάλληλη ηλικία ανακαλύπτει μόνο του την μη ύπαρξη του «Άη Βασίλη». Μα το παιδί δεν γεννήθηκε με αυτή την ψευδαίσθηση. Η κοινωνία της ματαιοδοξίας που ζούμε του την φύτεψε και οι γονείς οι οποίοι κινούνται ανάμεσα στην αμάθεια και την αδιαφορία, του πότισαν αυτό το ψέμα. Το παιδί, όντως θα ανακαλύψει μόνο του ότι τόσα χρόνια ζούσε μέσα στο ψέμα, αλλά ήδη θα έχει χάσει αρκετά χρόνια από την πρώτη παιδική του ηλικία κατά την οποία διαμορφώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά ο χαρακτήρα του, κυρίως μέσα από τα ερεθίσματα που λαμβάνει. (βλ. «Περί Εκπαιδεύσεως και Αγωγής. Λόγοι αντιρρητικοί και αντιεισηγήσεις,Αντιρρητικές Εκδόσεις,Λάρνακα 2023).

Γι’αυτό, μην σπαταλάτε την πιο πολύτιμη περίοδο της ζωής του παιδιού σε ανούσια και ψευδή πράγματα, γιατί θα βρεθείτε υπόλογοι απέναντι στον Θεό που σας εμπιστεύθηκε αυτή την ψυχή. Ευθύνη για την κάθε παιδική ψυχή έχουν οι γονείς, οι ανάδοχοι(νονοί) και οι δάσκαλοι. Η Εκκλησία μας προσφέρει παραδείγματα ζωντανά και αληθινά για κάθε έκφανση της ζωής μας. Ο Μέγας Βασίλειος ο Καππαδόκης, είναι ένα από αυτά και ίσως από τα λαμπρότερα. Ας έχουμε την ευχή του.