Ο τυφλός της Ιεριχώς είχε δυνατή πίστη. Εμείς έχουμε;

3 Δεκεμβρίου 2023

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 θα διαβαστεί η περικοπή που μιλάει για τον τυφλό της Ιεριχώς από το κατά Λουκάν, ιη΄ στίχοι 35-43.

Ο Χριστός προχωρούσε προς την είσοδο της Ιεριχώς μαζί με πλήθος ανθρώπων. Ένας τυφλός καθόταν στην άκρη του δρόμου και ζητιάνευε. Όταν πληροφορήθηκε πως περνούσε ο Ιησούς, άρχισε να τον φωνάζει δυνατά. Εκείνοι που προπορεύονταν τον μάλωναν και του έλεγαν να σωπάσει, όμως αυτός φώναζε ακόμα πιο δυνατά.

Ο Χριστός τον άκουσε και ζήτησε να τον φέρουν κοντά Του. Όταν ο τυφλός πλησίασε, ο Κύριος τον ρώτησε τί θέλει να του κάνει και ο τυφλός απάντησε πως ήθελε να του δώσει το φώς του. Ο Χριστός του είπε να αναβλέψει επειδή η πίστη του τον είχε σώσει. Ο τυφλός γιατρεύεται και ο λαός δοξάζει τον Θεό.

Βλέπουμε πως ο τυφλός ήταν καλά πληροφορημένος και αποκαλεί τον Κύριο υιό του Δαυίδ, δηλαδή Μεσσία. Αυτό μας κάνει εντύπωση διότι λίγοι άνθρωποι τον ονόμαζαν έτσι. Όπως και για τον εκ γενετής τυφλό που ο Κύριος σχολίασε ότι οι τυφλοί βλέπουν πιο καθαρά από τους βλέποντες, οι οποίοι νομίζουν ότι βλέπουν, έτσι και ο τυφλός της περικοπής αυτής γνωρίζει καλύτερα την αλήθεια από εκείνους που έχουν την όρασή τους.

Το δεύτερο σημείο που μας κάνει εντύπωση είναι η πίστη του τυφλού στον Χριστό. Είναι βέβαιος πως ο Χριστός μπορεί να του χαρίσει το φως του. Και με την πίστη αυτή γίνεται το θαύμα. Δεν πτοείται ούτε από την πίεση των άλλων που του λένε να μην ενοχλεί τον Ιησού. Αντίθετα, εκείνος επιμένει και φωνάζει ακόμα πιο δυνατά.

Μακάρι να έχουμε κι εμείς την πίστη του ώστε να επιμένουμε στην προσευχή χωρίς να απελπιζόμαστε ούτε να σταματούμε μπροστά στα όποια εμπόδια.