Προφητεία: Η δωρεά Του Θεού στους ανθρώπου

9 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητοί Αναγνώστες είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος διαχρονικά έχει ανησυχίες για το τι θα συμβεί στο μέλλον! Αυτή την ανησυχία και ανάγκη του ανθρώπου προσπάθησαν διαχρονικά μέχρι ακόμη και τις μέρες μας να εκμεταλλευτούν διάφοροι επιτήδειοι (μελλοντολόγοι-μέντιουμ-χαρτορίχτρες-καφετζούδες-μάγοι κ.α.) φυσικά έναντι αμοιβής. Ο πραγματικός γνώστης του μέλλοντος όμως είναι μόνο ο Θεός! Εκείνος όποτε και όταν κρίνει έστελνε, στέλνει και θα στέλνει τους απεσταλμένους του (Αγγέλους-Προφήτες-Αποστόλους) για να φανερώσουν το θέλημα Του Θεού στους ανθρώπους. Επειδή η προφητεία πολλές φορές έχει να κάνει με μελλοντικό χρόνο ταυτίστηκε με την αποκάλυψη στα μέλλοντα χωρίς όμως να είναι ακριβώς έτσι! Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή η αποκάλυψη έχει να κάνει με καθαρά δωρεάς από το Θεό στους ανθρώπους και φυσικά το ζήτημα έχει απασχολήσει την Θεολογία πανανθρώπινα για αιώνες. Αυτό το είναι και το θέμα του σημερινού μας άρθρου με αφορμή τις συχνές μνήμες προφητών στο διάστημα πριν τα Χριστούγεννα.

Από την Παλαιά Διαθήκη μέχρι και σήμερα, οι προφητείες αναδεικνύονται σαν μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ της Θείας και επουράνιας πραγματικότητας και το λέμε μονολεκτικά Θεό και του ανθρώπινου κτιστού κόσμου μέσω της προφητείας (και των φορέων της που την διατύπωσαν τους γνήσιους Προφήτες), η οποία αποτελεί τον ουσιαστικό τρόπο με τον οποίο ο Θεός εκδηλώνει την αγάπη, την φροντίδα, το ενδιαφέρον και την καθοδήγησή Του προς τους ανθρώπους.

Είναι γεγονός ότι οι «προφητείες» έχουν ριζώσει σε πολλές θρησκείες και πολιτισμούς, παρουσιάζοντας ως μηνύματα που είτε προειδοποιούν είτε καθοδηγούν τους ανθρώπους προς την αλήθεια και την αρετή και έχει να κάνει με την ειδική σύνδεση του ανθρώπου με το θείο και το μυστήριο. Στο Χριστιανισμό όμως διαφέρει γιατί η προφητεία είναι η αποκεκαλυμμένη μετάδοση της θέλησης του Θεού στους ανθρώπους με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, ενώ σε άλλες θρησκείες η προφητεία έχει να κάνει με την θέληση του ανθρώπου που προσπαθούν να το αναγάγουν και επιβάλουν στην απόλυτη θεία πραγματικότητα!

Η Παλαιά Διαθήκη βοά ότι έρχεται ο Χριστός! Η Καινή Διαθήκη βοά και διατρανώνει ότι ήρθε ο Χριστός! Και η Αποκάλυψη το τελευταίο προφητικό κείμενο μας λέει ότι ο Χριστός θα ξανάρθει ένδοξα στην Δευτέρα του Παρουσία! Το κέντρο είναι ο Χριστός όμως η προφητεία υπάρχει για να προετοιμάσει κατάλληλα την ανθρωπότητα με το κήρυγμα των γνήσιων προφητών που ουσιαστικά δάνεισαν το στόμα τους για μιλήσει ο ίδιος ο Κύριος στους ανθρώπους. Αυτό είναι και το κριτήριο ότι μια προφητεία είναι γνήσια όταν πραγματοποιούνται αυτά που εξαγγέλλονται και είναι σύννομα με το Νόμο Του Θεού και όχι με τις βουλές κατά το δοκούν των Βασιλιάδων όπως έκαναν οι ψευδοπροφήτες και μάλιστα έναντι αμοιβής.

Στις μέρες μας με την χρήση του διαδικτύου, έχουμε δυστυχώς και από πιστούς, μια κατάχρηση της έννοια της προφητείας. Έχουμε μεν διδασκαλίες καταγεγραμμένες διαφόρων Αγίων και Γεροντάδων όπως του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου κ.α. οι οποίες όμως έρχονται στην ερμηνεία στην κυριολεξία να κακοποιηθούν ή να ταυτιστούν με σύγχρονα γεγονότα (με πολεμικές συρράξεις, με το θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, του Κορονοϊού κ.α.) αυθαίρετα και κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και απροσανατόλιστος εντός της Εκκλησίας, αλλά και σκανδαλισμός στους εκτός Εκκλησίας με αυτά που ακούγονται! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως ήταν θεόπνευστοι οι Προφήτες και είχαν ουράνια κλήση από τον Θεό, έτσι και οι προφητείες θέλουν πολύ φωτισμό για να ερμηνευθούν και φυσικά την ανάλογη πνευματική διάκριση και υπομονή! Ποτέ η Εκκλησία δεν βιάζεται να επιβεβαιώσει την εμπειρία της σε διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν! Άλλωστε πολλές προφητείες δίνονται με «διπλό» για να μην πούμε «διφορούμενο» τρόπο και παρεξηγηθούμε! Δηλαδή θα γίνει αυτό…αν δεν γίνει εκείνο ή θα γίνει εκείνο αν δεν μετανοήσουν οι άνθρωποι κτλ! Με κάποιες δηλαδή προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα! Πολλές φορές ο Θεός χαίρεται να αναβάλλει τις αποφάσεις του, όταν ο άνθρωπος μετανοεί πραγματικά γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο η μετάνοια και πραγματική σωτηρία του ανθρώπου και όχι η τιμωρία και η καταστροφή του!

Κλείνοντας το άρθρο μας, να βλέπουμε την προφητεία όπως ακριβώς είναι ως δωρεά Του Θεού για τους ανθρώπους με σκοπό την σωστή καθοδήγηση της πορείας τους που είναι η ένωση με τον Θεό! Δεν έχουν να κάνουν με όλο αυτό το αρρωστημένο δυστυχώς περιεχόμενο διάφορων με αυτό το κλίμα «θεολογικής τρομοκρατίας» που επιβάλλουν και καλλιεργούν στους ανθρώπους με μια συνεχής καταστροφολογίας και έναν Θεό τιμωρό που βρίσκεται πίσω σε οποιοδήποτε γεγονός συμβαίνει (πολέμους, σεισμούς, πλημμύρες, δυστυχημάτων όπως τα Τέμπη κτλ) ! Ο Θεός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου δεν επιβάλλει το θέλημά Του στο δημιούργημά Του, περιμένει με υπομονή και καρτερία την δική του επιστροφή όπως στον Άσωτο Υιό! Αμήν

axrhstou.blogspot.com