Αγία Συγκλητική: Είναι αδύνατο να κάνουμε καρπό ουράνιο όταν μας περιβάλλει η η ανθρώπινη δόξα

5 Ιανουαρίου 2024

Αγία Συγκλητική.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος0

17. Είπε πάλι·
«Πρέπει να κυβερνούμε την ψυχή μας με διάκριση. Και αν βρισκόμαστε σε κοινόβιο, να μη γυρεύουμε το συμφέρον μας μήτε να εκτελούμε τα θελήματά μας, αλλά να υπακούμε στον διά της πίστεως πνευματικό μας πατέρα».

18. Είπε πάλι·
«Έχει γραφεί· ‘Γίνετε συνετοί σαν τα φίδια και άμεμπτοι όπως τα περιστέρια’. Το να γίνετε συνετοί σαν τα φίδια λέχθηκε για να μη μας διαφεύγουν οι επιθέσεις και οι πονηριές του διαβόλου, γιατί το όμοιο από το όμοιό του αναγνωρίζεται πολύ γρήγορα. Το άμεμπτο όμως του περιστεριού υποδεικνύει την καθαρότητα των πράξεων μας».

19. Είπε πάλι η αμμάς Συγκλητική·
«Πολλοί, μολονότι βρίσκονται στο βουνό, πράττουν έργα όμοια με εκείνους που ζουν στην πόλη και γι’ αυτό χάνονται. Είναι δυνατό, ενώ βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους, να μονάζεις ως προς τη διάθεση της ψυχής σου και αντίθετα, ενώ μένεις μοναχός σου, νοερά να είναι σαν να ζεις μαζί με πολλούς άλλους».

20. Είπε η ίδια·
«Μέσα στον κόσμο αν πταίξουμε έστω και χωρίς να το θέλουμε, μας βάζουν στη φυλακή. Και εμείς λοιπόν εξαιτίας των αμαρτιών μας ας φυλακίσουμε τους εαυτούς μας, ώστε ο εκούσιος έλεγχος της συνείδησης να αποτρέψει τη μελλοντική κόλαση».

21. Είπε πάλι·
«Όπως ένας θησαυρός χάνεται σαν φανερωθεί έτσι και η αρετή που αναγνωρίζεται και γίνεται ευρέως γνωστή εξαφανίζεται. Και ακόμη όπως ‘το κερί λιώνει μπρος τη φωτιά’ έτσι και η ψυχή εξαιτίας των έπαινων χαλαρώνει και σταματάει να αγωνίζεται».

22. Είπε πάλι·
«Καθώς δεν είναι δυνατό στον ίδιο τόπο όπου υπάρχει αγριάδα να φυτρώσει σπόρος, έτσι είναι αδύνατο να κάνουμε καρπό ουράνιο όταν μας περιβάλλει η η ανθρώπινη δόξα».

23.Είπε πάλι·
«Παιδιά μου· όλοι θέλουμε να σωθούμε, εξαιτίας της δικής μας αμέλειας απομακρυνόμαστε τελικά από τη σωτηρία».

 

Από το βιβλίο του Δημητρίου Γ. Τσάμη, «Μητερικόν», τόμος α’, των εκδόσεων της Αδελφότητας «Η Αγία Μακρίνα», Θεσσαλονίκη 1990.