Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον και η συμπεριφορά του στον επίδοξο δολοφόνο του

25 Ιανουαρίου 2024

Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη τροπαιούχος από την Μακεδονία στην οποία πολέμησε και νίκησε τους εχθρούς της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τίμησε ιδιαιτέρως τον άγιο Γρηγόριο για τους αγώνες του εναντίον των αιρετικών και για όσα υπέστη από αυτούς.

Για τον λόγο αυτό φθόνησαν περισσότερο οι αιρετικοί τον άγιο και αναζήτησαν τρόπο να τον εξοντώσουν, γιατί και μόνον αυτός ήταν ικανός να αποτρέψει όλες τις προσπάθειές τους να επικρατήσουν.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους πλήρωσαν κάποιον νεαρό ο οποίος βρισκόταν ανάμεσά τους για να σκοτώσει μυστικά τον άγιο Γρηγόριο και να μην γίνει μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στον λαό που τον ακολουθούσε πιστά και τον στήριζε.

Ο νεαρός αυτός όταν επιχείρησε να σκοτώσει τον άγιο δεν τα κατάφερε, γιατί ο Θεός προστάτευσε τον δούλο του. Ο επίδοξος δολοφόνος του αγίου το κατάλαβε αυτό και επειδή φοβήθηκε την θεία τιμωρία η οποία πιθανόν θα έπεφτε στο κεφάλι του, προσέπεσε στα πόδια του αγίου και ζητούσε συγχώρεση.

Ζητώντας ο άγιος να μάθει για ποιον λόγο να τον συγχωρέσει ο νεαρός δεν μπορούσε να μιλήσει λόγω του σπαραγμού, των δακρύων και του οδυρμού του για την άδικη ενέργεια που επιχείρησε εναντίον του αγίου.

Τότε, ένας κληρικός ο οποίος γνώριζε περί τίνος επρόκειτο είπε στον άγιο Γρηγόριο: «Αυτός είναι που προσπάθησε να σε σκοτώσει, και ακούμπησε το σπαθί του στο στήθος σου, όπως του παρήγγειλαν οι εχθροί, αλλά ο Χριστός σε φύλαξε. Και τώρα μετανοεί για την μεγάλη του αυτή αμαρτία και ζητά συγχώρεση»!

Αμέσως, τότε, άγιος Γρηγόριος αγκάλιασε τον νεαρό, λέγοντάς του: «Ο Δεσπότης Χριστός, ο οποίος με προφύλαξε, τέκνο μου, αυτός να συγχωρήσει και το δικό σου φταίξιμο! Μόνον να αφήσεις την αίρεση στην οποία ανήκεις και να έλθεις στην ορθή ομολογία πίστεως και να λατρεύεις τον Χριστόν με καθαρή συνείδηση».

Όταν άκουσε η Βασιλεύουσα την εκδήλωση της ανεξικακίας του αγίου προς τον επίδοξο δολοφόνο του τον αγάπησε ακόμη περισσότερο.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Ιανουάριος, τόμος α’.