Άγιος Μακάριος, Η προφητεία στον φιλάργυρο μαθητή του…

19 Ιανουαρίου 2024

Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Για το Μακάριο τον Αιγύπτιο

Τα κατά τους δύο Μακαρίους τους αειμνήστους [ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος και ο άγιος Μακάριος ο Αλεξανδρινός], που είναι πολλά και μεγάλα και δυσκολοπίστευτα, διστάζω να τα λέω και να τα γράφω, μήπως βγάλω και όνομα ψεύτη.

Διότι το Άγιο Πνεύμα αποφάσισε, ότι «απολλύει Κύριος πάντας τους λαλούντας το ψεύδος».

Εγώ λοιπόν πιστότατε, δεν ψεύδομαι, και μη δυσπιστήσεις στα λεγόμενά μου.

Απ’ αυτούς τους Μακαρίους ο μεν ένας ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή, ο δε άλλος Αλεξανδρινός, πωλητής ξηρών καρπών.

Και πρώτα θα διηγηθώ για τον Αιγύπτιο, που έζησε συνολικά ενενήντα χρόνια.

Απ’ αυτά έκανε στην έρημο εξήντα, έχοντας έρθει νέος, τριαντάρης· και αξιώθηκε να αποκτήσει τόση διάκριση, ώστε να τον λένε παιδαριογέροντα· γι’ αυτό και προόδευσε πολύ γρήγορα· γιατί όταν έγινε σαράντα χρονών, έλαβε εξουσία κατά πνευμάτων ακαθάρτων και χάρισμα ιαμάτων και προφητειών· καταξιώθηκε ακόμα και ιερωσύνης.

Μ’ αυτόν συζούσαν δύο μαθητές στη βαθύτατη έρημο, την ονομαζόμενη Σκήτη· από τους οποίους ο μεν ένας ήταν υπηρέτης κοντά του για όσους έρχονταν να θεραπευθούν, ο δε άλλος ησύχαζε σε κάποιο πολύ κοντινό κελλί.

Αφού λοιπόν πέρασε κάμποσος καιρός, είδε με το διορατικό του βλέμμα, και λέει σ᾽ αυτόν που τον υπηρετούσε, που λεγόταν Ιωάννης, και που αργότερα έγινε πρεσβύτερος στο πόδι αυτού του Μακαρίου:
«Άκουσέ με, αδελφέ Ιωάννη, και δέξου τη νουθεσία μου· διότι πειράζεσαι, σε πειράζει το πνεύμα της φιλαργυρίας. Έτσι είδα· και γνωρίζω ότι, αν με ακούσεις, θα τελειωθείς σ᾽ αυτό τον τόπο και θα δοξασθείς «και μάστιξ ουκ εγγιεί εν τω σκηνώματί σου», αν όμως με παρακούσεις, θα έχεις το τέλος του Γιεζή, όπως έχεις και το πάθος του».

Μετά λοιπόν από δεκαπέντε η είκοσι χρόνια από την κοίμηση του Μακαρίου συνέβη να πέσει εκείνος σε παρακοή και να σφετερισθεί τα των φτωχών, και έτσι έπαθε ελεφαντίαση, ώστε να μη βρίσκεται στο σώμα του ένα σημείο γερό να βάλει κανείς το δάχτυλό του.

Αυτή είναι η προφητεία του αγίου Μακαρίου.

 

Απόσπασμα από την «Λαυσαϊκή ιστορία» του Παλλαδίου. Έκδοση Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Εισαγωγικά, μετάφραση Μοναχός Συμεών.