Οι ρόλοι των φύλων άλλαξαν απότομα

23 Ιανουαρίου 2024

Πραγματικά πήρε φωτιά η αλλαγή των ρόλων των φύλων, των ανδρών και των γυναικών, διότι ήρθε πολύ απότομα. Χωρίς να το καταλάβουμε, ολοένα δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, δυστυχώς.

Παρατηρώ πως συνεχώς οι άνδρες γίνονται πιο θηλυπρεπείς και οι δε γυναίκες πιο ανδροπρεπείς. Δηλαδή οι συμπεριφορές των δύο φύλων έχουν αλλάξει με πολύ γοργό ρυθμό. Σίγουρα νομίζω ότι δημιουργεί σιγά-σιγά τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία. Πιστεύω ότι το θέμα προκαλείται από πολλούς λόγους. Δεν θα μπορέσω να τους αναλύσω όλους. Μόνον δύο θα αναφέρω τώρα για προβληματισμό.

Ο πρώτος πιστεύω είναι καθαρά θεολογικός. Η απιστία μας ότι υπάρχει ο Θεός. Πραγματικά εάν δεν πιστεύουμε στον Θεό και δεν γνωρίζουμε πώς θέλει εκείνος να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε, τότε δεν λειτουργούμε πάνω σε σωστές βάσεις. Παλιότερα οι οικογένειες δημιουργούσαν συνθήκες σωστών κοινωνικών κανόνων με τους ρόλους που έχει ορίσει απαρχής ό Θεός. Για παράδειγμα, οι άνδρες να ξέρουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και οι γυναίκες να έχουν την τρυφεράδα προς τους άνδρες τους και να μεγαλώνουν τα παιδιά της οικογένειας με αγάπη και στοργή.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η ισότητα. Πρώτος ο Χριστιανισμός μίλησε για την ισότητα των δύο φύλων με την διακήρυξη του Αποστόλου Παύλου «ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού», (προς Γαλάτας Γ,28), την εποχή που η γυναίκα εθεωρείτο res, δηλαδή πράγμα, οπότε η θέση της ήταν πολύ κατώτερη από εκείνη του άνδρα.

Σήμερα, τουλάχιστον στις Χριστιανικές κοινωνίες, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η ισότητα των φύλων. Όμως, ισότητα δεν σημαίνει απόλυτη ταύτιση και ομοιότητα. Είμαστε ίσοι, αλλά διαφέρουμε στην φυσιολογία και το κάθε φύλο έχει τον ρόλο και τον προορισμό του. Η τάση να εξομοιωθούν οι ρόλοι δημιουργεί σύγχυση. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι χάνεται η σωστή επικοινωνία και κατ επέκταση η ωραία συνεργασία. Και επίσης, αυτό επηρεάζει άμεσα το μπέρδεμα των ρόλων.

Η προσπάθεια να μας πείσουν πως όχι μόνο δεν υπάρχουν από τη φύση διαφορετικοί ρόλοι για το κάθε φύλο, αλλά πως ακόμα και το φύλο είναι κοινωνικό κατασκεύασμα, νομίζω πως μόνο δυσκολίες προκαλεί και σε τίποτα δεν έχει βελτιώσει την ζωή μας.