Μνήμη Στάρετς αγίου Ιωνά του Κιέβου, υποτακτικού του αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ και περιστατικό υπακοής!

9 Ιανουαρίου 2024

Ο Στάρετς άγιος Ιωνάς του Κιέβου (†1902).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Την ένατη Ιανουαρίου του 1902 ειρηνικά εκοιμήθη εν Κυρίω ο αρχιμανδρίτης κτίτωρ και ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος στο Κίεβο. Η ζωή και τα έργο του είναι πολύ ψυχωφελή και μαρτυρούν τι μπορεί να κατορθώσει ένας άνθρωπος με τη συνέργεια του θεού, εάν έχει αγάπη προς αυτόν.

Πράγματι, από τα παιδικά του χρόνια ο Ιβάν Μιροσνιτσένκο (αυτό ήταν το κοσμικό του όνομα) είχε μεγάλη αγάπη προς τον Θεό, η οποία τον ώθησε να γίνει μοναχός. Στην αρχή της μοναχικής του πορείας είχε τη σπάνια ευλογία να μαθητεύσει σαν δόκιμος επί οκτώ χρόνια κοντά στον κορυφαίο στάρετς όσιο Σεραφείμ του Σαρώφ, του οποίου η πλούσια αγιοπνευματική χάρη άφησε ανεξίτηλα ίχνη στην προσωπικότητα του μετέπειτα στάρετς
Ιωνά.

Πριν κοιμηθεί ο όσιος Σεραφείμ, υπέδειξε στον Ιβάν να πάει στη Μονή Μπελομπερέσκαγια, στους μαθητάς του όσιου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ. Εκεί αξιώθηκε να δει κάποια θαυμαστά οράματα, που σημάδεψαν ολόκληρη τη ζωή του. Στα οράματα αυτά έλαβε εντολή από τον Θεοί να ιδρύσει μια καινούργια μονή στις όχθες του Δνείπερου.
Υπακούοντας στη θεία εντολή ο π. Ιωνάς ήρθε στο Κίεβο και ίδρυσε εκεί τη Μονή της
Αγίας Τριάδος, η όποια χάρη στην πνευματική ακτινοβολία του αναπτύχθηκε με θαυμαστή ταχύτητα, ώστε σε 30 περίπου χρόνια μόναζαν σ’ αυτήν 462 μοναχοί· εξελίχθηκε σ’ ένα
άριστο κοινόβιο όπου εφαρμοζόταν το παλαιό μοναχικό τυπικό της Μονής Στουδίου.

Υπήρξε επίσης κέντρο καλλιέργειας της νοεράς προσευχής, την όποια δίδασκε ο ίδιος ο στάρετς, όπως την παρέλαβε από τον όσιο Σεραφείμ του Σαρώφ και τους μαθητάς του όσιου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ. Σ’ αυτή την τελευταία περίοδο της ζωής του η φήμη του ως χαρισματούχου πνευματικού και θαυματουργού με μεγάλο προορατικό χάρισμα εξαπλώΒηκε σ’ ολόκληρη τη Ρωσσία.

Αναγνωρίστηκε Άγιος το 1996.

Ιδιαίτερη σημασία έδινε ο στάρετς Ιωνάς στην υπακοή. Μια φορά έτυχε ν’ απουσιάσει για λίγες μέρες στο αγρόκτημα του μοναστηριού και οι αδελφοί αποφάσισαν να φτιάξουν σκαλοπάτια στο ανηφορικό δρομάκι, που οδηγούσε από το κελλί του γέροντα στον ναό και
που ήταν πολύ δύσβατο και κουραστικό γι’ αυτόν.

Όταν όμως ο π. Ιωνάς γύρισε και είδε από μακρυά αυτά τα σκαλοπάτια, που είχαν γίνει χωρίς ευλογία, αλλά και που θα του στερούσαν τον κόπο και την λιτότητα είπε
μόνο τρεις λέξεις:
«Χαλάστε τα αμέσως».

Η υπακοή ήταν για τον γέροντα το κύριο κριτήριο της πνευματικής ωριμότητας του μονάχου.

Ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων διηγείται μια σχετική ιστορία:
«Ο γέροντας είχε συνήθεια να περιέρχεται δυο-τρεις φορές την εβδομάδα όλο το μοναστήρι, όλα τα διακονήματα και όλα τα ιδρύματα, για να δει πως εργάζονται οι αδελφοί. Πήγαινε πάντοτε μόνος του, χωρίς βοηθό, παρόλο που ήταν σε προχωρημένη ηλικία.

Κάποτε περνούσε έξω από την τράπεζα. Προς συνάντηση του ερχόταν ένας δόκιμος που κρατούσε μια μεγάλη στοίβα πιάτα.

Επειδή λοιπόν κρατούσε, στα χέρια του τα πιάτα, δεν μπορούσε να πάρει ευλογία, όπως έπρεπε, αλλά μόνο υποκλίθηκε και είπε:
– Ευλόγησον, Γέροντα.
– Ο Κύριος. Τι μεταφέρεις;
– Πιάτα, γέροντα.
– Πού;
– Στην τράπεζα.
– Ριξ’ τα κάτω αμέσως! του είπε τότε ο π. Ιωνάς με σχεδόν αυστηρή φωνή.

Κι εκείνος χωρίς να διστάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο, τα έριξε κάτω κι έσπασαν όλα. Είναι άγνωστο, τι είπαν σε κείνον τον δόκιμο οι υπεύθυνοι της τράπεζας, αλλά ο π. Ιωνάς κάλεσε τον βοηθό του και του έδωσε εντολή:
– Γράψε τον τάδε για κουρά. Αυτός θα γίνει αληθινός μοναχός. Ενώ ήταν δόκιμος μόνο ένα χρόνο και κάτι».

Η μνήμη του εορτάζεται στις 9 Ιανουαρίου.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, ο «Στάρετς Ιωνάς του Κιέβου, Μαθητής του οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ», έκδοση Σταυροπηγιακής και Συνοδικής Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Κάλαμος Αττικής 2000.