Ο Ιωάννης ο μαθητής ενός μεγάλου Γέροντα που έγινε θαυματουργός!

11 Ιανουαρίου 2024

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Για τον Ιωάννη, μαθητή ενός μεγάλου γέροντα

 

Η Πτολεμαΐδα είναι πόλη της Φοινίκης. Κοντά σ’ αυτήν υπάρχει ένα χωριό που ονομάζεται Παράσημα. Σ’ αυτό ησύχαζε κάποιος μεγάλος γέροντας. Είχε και κάποιο μαθητή Ιωάννη, κι αυτόν μεγάλο στην αρετή, ο όποιος είχε και μεγάλη υπακοή.

Μια μέρα λοιπόν έστειλε ο γέροντας το μαθητή του για διακόνημα δίνοντάς του και λίγα ψωμιά να φάει. Ο μαθητής τότε πήγε, εκτέλεσε το διακόνημα και επέστρεψε φέρνοντας και
τα ψωμιά ολόκληρα.

Όταν είδε ο γέροντας τα ψωμιά, του λέει:
«Γιατί δεν γεύτηκες από τα ψωμιά που σου έδωσα, παιδί μου»;

Αυτός τότε βάζει μετάνοια και λέει στο γέροντα:
«Συγχώρα με, πάτερ, επειδή, όταν με έστελνες, δεν μου έδωσες ευλογία και δεν με πρόσταξες να φάω, γι’ αυτό δεν γεύτηκα».

Τότε ο γέροντας θαύμασε τη διάκριση του αδελφού και τον ευλόγησε.

Σ’ αυτόν τον αδελφό, αφού νήστεψε μετά την κοίμηση του γέροντα σαράντα μέρες, του φανερώνεται οπτασία από το Θεό που του λέει:
«Οποιαδήποτε ασθένεια θα θεραπευτεί, αν βάλεις το χέρι σου πάνω στον ασθενή».

Όταν ξημέρωσε, κατ’ οικονομία Θεού, να κι έρχεται ένας άνθρωπος με τη γυναίκα του, η
όποια είχε καρκίνο στο μαστό της. Τον παρακαλούσε λοιπόν ο άνδρας να θεραπεύσει τη γυναίκα του. Αυτός όμως έλεγε ότι ήταν αμαρτωλός και ανάξιος για ένα τέτοιο έργο.

Αλλ’ ο σύζυγος συνέχιζε να τον ικετεύει να συγκαταβεί και να ελεήσει τη γυναίκα του.

Μόλις έβαλε λοιπόν το χέρι του και σφράγισε το άρρωστο μέλος, θεραπεύτηκε στη στιγμή. Κι από τότε ο Θεός έκανε πολλά θαύματα δι’ αυτού, όχι μόνο όσο ζούσε, αλλά και μετά θάνατο.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Ιωάννου Μόσχου, «Λειμωνάριον», εισαγωγικά, μετάφραση, σχόλια Μοναχού Θεολόγου. Έκδοση Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.