Άγιος Ιάκωβος ο Μέγας, Παραδίδει πίσω ζωντανό το παιδί που του άφησε νεκρό ο πατέρας του!

6 Φεβρουαρίου 2024

Ο άγιος Ιάκωβος ο Μέγας. Διά χειρός Φωτίου Κόντογλου.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ποιος δεν ξέρει πως με την προσευχή του [του οσίου Ιακώβου του Μεγάλου] αναστήθηκε το παιδί που είχε πεθάνει;

Διότι στα περίχωρα της πόλεως βρίσκονταν οι γονείς του που είχαν γίνει βέβαια πατέρες πολλών παιδιών, αλλ᾽ όμως όλα τα έθαψαν σε μικρή ηλικία.

Όταν λοιπόν γεννήθηκε αυτό το τελευταίο παιδί, ο πατέρας έτρεξε στον άνθρωπο του Θεού, παρακαλώντας τον να ζήσει πολλά χρόνια και υποσχόμενος πως, αν ζούσε, θα το αφιέρωνε στο Θεό.

Αφού λοιπόν έζησε τέσσερα χρόνια πέθανε. Ο πατέρας απουσίαζε· όταν έφθασε ξαφνικά το βλέπει να κηδεύεται και αφού το άρπαξε από το φέρετρο είπε·
«Πρέπει να κρατήσω την υπόσχεση και να το δώσω πίσω στον άνθρωπο του Θεού, έστω και πεθαμένο».

Το μετέφερε λοιπόν, όπως είχε πει πριν, και το έβαλε μπροστά στα άγια εκείνα πόδια, λέγοντας εκείνα που είχε πει και στους δικούς του.

Ο θείος άνθρωπος τότε, αφού έβαλε μπροστά το παιδί και γονάτισε, έπεσε πρηνής παρακαλώντας τον Κύριο της ζωής και του θανάτου.

Αργά το δειλινό το παιδί έβγαλε φωνή και φώναξε τον πατέρα.

Κατάλαβε έτσι ο θεσπέσιος εκείνος άνδρας ότι ο Δεσπότης δέχθηκε την ικεσία του και έδωσε τη ζωή, σηκώθηκε και, αφού προσκύνησε τον Θεό που κάνει το θέλημα και εισακούει τη δέηση εκείνων που τον σέβονται, αποτελείωσε την ικεσία και έδωσε πίσω το παιδί στον γονέα.

Είδα και εγώ αυτό το παιδί και άκουσα τον πατέρα να διηγείται το θαύμα και μετέφερα σε πολλούς την διήγηση θεωρώντας την αποστολική, επειδή ξέρω ότι αυτό θα γίνει αιτία μεγάλης ωφέλειας για όσους θα την ακούσουν.

Η μνήμη του αγίου Ιακώβου του Μέγα τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου.

 

Από τον τόμο «Φιλοκαλία των νηπτικών και ασκητικών», Θεοδωρήτου Κύρου, «Φιλόθεος Ιστορία η ασκητική πολιτεία» των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Κείμενο, μετάφραση, σχόλια Σταυρούλα Ζαχαριάδου, Θεολόγος.