«Ποιος είναι ο αββάς Γρηγόριος δεν ξέρω αυτό μόνο ξέρω, ότι πατριάρχη δέχτηκα στο σπήλαιό μου»!

21 Φεβρουαρίου 2024

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Πρόρρηση του αββά Σέργιου για το Γρηγόριο, ηγούμενο της λαύρας Φαράν

Γι’ αυτόν τον αββά Σέργιο τον αναχωρητή μας διηγήθηκε ο αββάς Σέργιος ο Αρμένης, ο μαθητής του, τα εξής:
Ο αββάς Γρηγόριος, ο οποίος ήταν ηγούμενος της λαύρας Φαράν, με ενοχλούσε φορτικά να τον πάρω προς το γέροντα. Κι ο γέροντας ήταν τότε κοντά στα μέρη της Νεκράς θάλασσας.

Μόλις λοιπόν τον είδε ο γέροντας, τον χαιρέτησε με πολλή ευχαρίστηση, έφερε νερό, του ένιψε τα πόδια κι ολημερίς του μιλούσε λόγια ψυχωφελή. Και την άλλη μέρα του έδωσε άδεια να φύγει.

Μόλις λοιπόν έφυγε ο αββάς Γρηγόριος, λέω στο γέροντα:
«Ξέρεις, πάτερ, ότι σκανδαλίστηκα, γιατί έφερα πολλούς επισκόπους και πρεσβυτέρους και άλλους σε εσάς και κανενός απ’ αυτούς δεν ένιψες ποτέ τα πόδια, παρά του αββά Γρηγόριου μόνο»;

Τότε λέει ο γέροντας σε μένα:
«Παιδί μου, εγώ ποιος είναι ο αββάς Γρηγόριος δεν ξέρω αυτό μόνο ξέρω, ότι πατριάρχη δέχτηκα στο σπήλαιό μου. Μάλιστα τον είδα να φοράει ωμοφόριο και να κρατάει το άγιο Ευαγγέλιο».

Πράγμα το οποίο συνέβη. Γιατί μετά έξι χρόνια αξίωσε ο Θεός τον αββά Γρηγόριο να γίνει πατριάρχης στη Θεούπολη [Αντιόχεια], καθώς προείδε ο γέροντας.

Απόσπασμα από το βιβλίο Ιωάννου Μόσχου, «Λειμωνάριον», εισαγωγικά, μετάφραση, σχόλια Μοναχού Θεολόγου. Έκδοση Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.