Τι πρέπει να κάνουμε για μια πιο σωστή οδήγηση: Προσοχή σε ένα παλιό σύνθημα.

9 Φεβρουαρίου 2024

Κάμποσα χρόνια πριν πέρασα φευγαλέα από ένα συνεργείο αυτοκινήτων, πρέπει να ήταν περίπου πριν από τριάντα χρόνια, και εκεί διάβασα την εξής πρόταση που μου έκανε μεγάλη εντύπωση: Οδηγέ μην τρέχεις! Καλύτερα τελευταίος σε αυτόν τον κόσμο, παρά πρώτος στον άλλον! Αυτό το έξυπνο σύνθημα θα το επαναλάβω και στον επίλογό μου.

Πρόσφατα έγινε ένα φοβερό δυστύχημα στην Χαλκιδική. Γύριζαν δύο νέοι, περίπου είκοσι πέντε χρονών ο καθένας, στο χωριό τους από ένα γλέντι, μόλις δεκατέσσερα χιλιόμετρα η απόσταση για να φτάσουν στα σπίτια τους. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ήταν πάρα πολύ μεθυσμένος και κάποια στιγμή ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα. Παρόλο που του έγινε πρόταση να οδηγήσει ο συνοδηγός του, ο οποίος δεν ήτανε μεθυσμένος, όμως εκείνος δεν δέχτηκε να αλλάξει. Τότε ο συνοδηγός του τού είπε ότι ήθελε να γυρίσει οδοιπορικώς στο σπίτι του, πράγμα που έγινε τελικά. Ο οδηγός σκοτώθηκε λίγα μέτρα παρακάτω, ενώ ο φίλος του, ευτυχώς, σώθηκε. Όπως σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις το δυστύχημα συνέβη τα ξημερώματα.

Δεν είναι λίγα αυτά τα τρομακτικά τροχαία δυστυχήματα. Χιλιάδες τέτοια συμβαίνουν πια κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα μας. Εμάς, όμως, μας αρέσει να πατάμε το γκάζι σαν να κάνουμε αγώνες ράλι. Και δυστυχώς οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες είναι νέοι. Πολλοί από τους τραυματίες μένουν βαριά ανάπηροι για όλη τους τη ζωή. Έτσι, κάθε χρόνο είναι σαν να χάνεται μια ολόκληρη πόλη και να σβήνει από τον χάρτη της πατρίδας μας.

Οι κυριότεροι λόγοι για τα τροχαία είναι η υπερβολική ταχύτητα που αναπτύσσουν κυρίως οι νεαροί οδηγοί και η οδήγηση υπό την επήρεια της μέθης. Άρα, αν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε πιο σωστή συνείδηση και συμπεριφορά των οδηγών, θα βελτιωνόταν η όλη κατάσταση.

Αν θέλουμε να τρέχουμε υπερβολικά, ας σκεφτούμε πως εφόσον τρακάρουμε, ίσως να σκοτωθούμε ή να προκαλέσουμε τον θάνατο κάποιων άλλων, ή ίσως να μείνουμε ανάπηροι ή να αφήσουμε κάποιους συνανθρώπους μας ανάπηρους για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους. Και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αποδεχτούν όλοι όσοι βιώνουν μια τέτοια άσχημη κατάσταση που είναι η αναπηρία.

Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω πάλι το πρώτο σύνθημα για να το θυμούνται αυτοί που οδηγούν μπας και τους μείνει για πάντα: Οδηγέ μην τρέχεις! Καλύτερα τελευταίος σε αυτόν τον κόσμο, παρά πρώτος στον άλλον!