ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ! Νεοφώτιστο μέλος της Εκκλησίας μας μέσα στις φυλακές

31 Μαρτίου 2024

Ένα ξεχωριστό θαύμα ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες όταν ένας κρατούμενος πλησίασε σε επίσκεψή μας στην φυλακή μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» και της εκμυστηρεύτηκε «Θέλω να βαφτιστώ, σας παρακαλώ, μπορείτε να με βοηθήσετε»; Μέσα σε δυο εβδομάδες από το «περιστατικό» με την άριστη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας & Αυλώνος, την πολύτιμη βοήθεια του προσωπικού του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Ελεώνα Θηβών και τον καθ’όλα πρόθυμο κ.Αντώνη – το νονό-, προγραμματίστηκε το μυστήριο του βαπτίσματος του κρατούμενου και τελέστηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγ.Μωυσέως του Αιθίοπος που βρίσκεται μέσα στις φυλακές.

_cuva

Το έργο της κατηχήσεώς του είχε ξεκινήσει ο π. Σταύρος Μαρίνος, ο εφημέριος της συγκεκριμένης φυλακής ένα χρόνο πριν. «Ξεκινήσαμε από την Παλαιά Διαθήκη, βήμα-βήμα, κεφάλαιο-κεφάλαιο και φθάσαμε έως και τις Πράξεις των Αποστόλων της Καινής Διαθήκης ώστε ο κατηχούμενος να γνωρίσει τον Χριστό & την Εκκλησία, δεν ήταν απλό. Έπαιξε ρόλο η προσωπική του επιμονή και θέληση. Είναι πολύ σημαντικό στο ότι ήταν δεκτικός, ανοιχτός στο να μάθει καινούργια πράγματα, εντελώς νέα, έξω από την ζωή που έως τώρα είχε συνηθίσει να ζει» όπως μας ανέφερε ο π.Σταύρος.

Το μυστήριο τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ.κ.Γεώργιος και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος. Ανάδοχος ήταν ο κ.Αντώνιος Παππάς, φίλος του έργου του Ονησίμου, ο οποίος δέχθηκε και ανέλαβε το ιερό αυτό καθήκον με πολλή καρτερία κι αγάπη. «Όταν βαπτίζεις κάποιον άνθρωπο, να ξέρεις πως ανοίγεις μια εκκλησία» του είπε ο πνευματικός του πατέρας του κ.Παππά όταν του ζήτησε την ευλογία του για να γίνει ανάδοχος.

Παρόντες στο μυστήριο ήταν ο κ.Τσάπαλης, διευθυντής του Κ.Α.Τ.Κ., ο κ.Πλυτάς, υπεύθυνος του προγράμματος «ΕΠΙΛΟΓΗ», ο κ.Μπακλαβάς αρχιφύλακας, οι θεραπευτές, αλλά και όλο το προσωπικό του Κέντρου, ο κ.Παπασαραντόπουλος, πρόεδρος του Ονησίμου, παλαιά και νέα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον νεοβαπτισθέντα, αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων, εξήγησε τους αξιοσημείωτους συμβολισμούς του ιερού μυστηρίου, όπως της τριπλής κατάδυσης στο νερό μέσω των οποίων εικονίζονται ο τριημερονύκτιος θάνατος, η ταφή και η Ανάσταση του Χριστού. «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείναπαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Μαρκ. 8.34). Θέτει τρεις προϋποθέσεις για την σωτηρία μας. Όποιος θέλει, με δική του βούληση, θα απαρνηθεί τον εαυτό του, ότι τον κρατά δέσμιο με τα πάθη και τις συνήθειές του, ό, τι δυσκολεύεται να αποχωρισθεί και τέλος θα ακολουθήσει τον Χριστό με κόπο με θυσίες, σηκώνοντας τον σταυρό που του αναλογεί. Κανένας σταυρός δεν είναι ελαφρύς. Ο Χριστός είναι το αμπέλι και εμείς τα κλήματα. ο Κύριος ονομάζει τον εαυτό του άμπελον και τους μαθητές του κλαδιά, κληματόβεργες για να μας διακηρύξει ότι ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός είναι η κεφαλή της εκκλησίας και ότι εμείς είμαστε μέλη του, μέλη του σώματος της εκκλησίας. Ο Χριστός είναι το αμπέλι, οι πιστοί είναι οι κληματόβεργες και τα κλαδιά του αμπελιού. Ο Χριστός λοιπόν είναι η ρίζα, που υποβαστάζει τα κλαδιά και εκτρέφει αυτά με το χυμό που ξεκινά από αυτήν. Έτσι και ο Χριστός μας τρέφει, είναι που μας στηρίζει. Πολλά είναι τα κλαδιά αλλά συναντιούνται όλα στη ρίζα. Έτσι και όλοι οι αληθινοί Χριστιανοί, οσοδήποτε και αν χωρίζονται μεταξύ τους με τις αποστάσεις του χρόνου και του τόπου, ενώνονται όλοι στο Χριστό. Πρόσθεσε, πως τούτο το γένος θα πάει μπροστά μόνο με νηστεία και προσευχή όπως μας παρήγγειλε ο ίδιος ο Χριστός μας και τώρα που είναι η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής είναι μια ευκαιρία για σένα Γεώργιε, αλλά και για όλους μας να ακολουθήσουμε αυτήν την προτροπή.Σήμερα απαλλάσσεσαι αφενός από το προπατορικό αμάρτημα, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αμαρτία ή σφάλμα έχεις διαπράξει μέχρι και σήμερα. Αυτό είναι και το μεγάλο προνόμιο που αποκτάς σήμερα εν συγκρίσει με την βάπτιση ενός νηπίου επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος στον νεοφώτιστο. Η δουλειά του αναδόχου είναι να οδηγήσει τον βαπτιζόμενο στην Βασιλεία των Ουρανών είπε απευθυνόμενος στο ανάδοχο.

_cuva

Στο πλάι του Γεωργίου καθ’ όλη την διάρκεια του μυστηρίου εντός του ναού ήταν παρόντες εμφανώς συγκινημένοι οι συγκρατούμενοί του, συνοδοιπόροι στο θεραπευτικό ταξίδι και στον αγώνα να παραμείνουν καθαροί από εξαρτήσεις.

Ο ανάδοχος θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους συνέδραμαν για την τέλεση του μυστηρίου, μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους την εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ονησίμου, προστάτη των φυλακών και των κρατουμένων.

Μετά το πέρας της βάπτισης είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί στηναίθουσα όπου λαμβάνουν χώρα οι ομαδικές συζητήσεις των τριών θεραπευτικών φάσεων του προγράμματος «ΕΠΙΛΟΓΗ», του προγράμματος που συμμετέχουν όλοι οι θεραπευόμενοι – κρατούμενοι του ΚΑΤΚ Ελεώνα Θηβών Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων και να ανταλλάξουμε ευχές. Εκεί ο νεοφώτιστος Γεώργιος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα το όνειρό του να βαπτιστεί Ορθόδοξος Χριστιανός και μοιράστηκε μαζί μας το συναίσθημα που τον είχε κατακλύσει εωσότου μπει στη ζωή του ο π.Σταύρος ότι «όσα έχω πράξει έως τώρα είναι λάθος, η ζωή που ακολουθώ είναι λάθος, πρέπει να αλλάξω». «Σήμερα είναι η πιο σημαντική ημέρα της ζωής μου. Δε νομίζω ότι ποτέ στο μέλλον θα ζήσω κάτι παρόμοιο. Μακάρι να με βοηθήσει ο Χριστός να παραμείνω μακριά από τις εξαρτήσεις και οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας ακόμη και όταν βρεθώ εκτός φυλακής» είπε μεταξύ άλλων.

Δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε καλόν αγώνα, η Χάρη του Βαπτίσματος να τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή! Είθε να μιμηθούν και άλλοι το παράδειγμα σου και να θελήσουν να μάθουν να ζουν αγωνιζόμενοι εν Χριστώ!

Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος»