Άγιος Θεόδωρος Συκεώτης, «Σε διατάζω στο όνομα του Χριστού, σταμάτα την οργή σου»!

20 Απριλίου 2024

Άγιος Θεόδωρος ο Συκεώτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Κάποιος νοικοκύρης από το χωριό Αλεκτορίας αγόρασε ένα βόδι άγριο που δεν ήθελε να μπει στο ζυγό. Πήρε λοιπόν το ζώο και το πήγε στο Μοναστήρι.

Εκεί έπεσε στα πόδια του μακαρίου και τον παρακαλούσε να το σφραγίσει με το σημείο του σταυρού ώστε με την ευχή του να φύγει η αγριότητά του.

Αλλά καθώς το πλησίαζε ο Άγιος, αυτό τίναζε το κεφάλι του δεξιά – αριστερά και ρουθούνιζε άγρια.

Όμως ο Άγιος το έπιασε από τα κέρατα και προσευχήθηκε να φύγει μακρυά η αγριότητά του και να ημερέψει. Μετά το σφράγισε με το σημείο του σταυρού και είπε·
«Σε διατάζω στο όνομα του Χριστού, σταμάτα την οργή σου, μπες ημερωμένο στο ζυγό στον οποίο σε όρισε ο Θεός, και υπάκουε στο αφεντικό σου».

Μόλις τα είπε αυτά ο Άγιος, αμέσως το ζώο σταμάτησε το θυμό του.

Ο άνθρωπος πήρε το ζώο και γύρισε από το Μοναστήρι στο χωριό του όπου ήταν η άμαξα, και το έζεψε σ’ αυτήν. Το βόδι μπήκε στο ζυγό πολύ υπάκουα και ο άνθρωπος χαιρόταν γι’ αυτό.

Παρόμοιο ήταν και αυτό το θαύμα. Μια γυναίκα είχε ένα μουλάρι που δε δεχόταν χαλινάρι αλλά ούτε και να κάθεται κανείς πάνω του.

Κλωτσούσε και προκαλούσε ζημιά, γιαυτό εξάλλου δεν μπορούσαν να το πουλήσουν, ακριβώς γιατί ήταν τόσο ανυπότακτο. Το έφερε λοιπόν η γυναίκα στο Μοναστήρι στον μακάριο.

Ο Άγιος το σφράγισε με το σημείο του σταυρού και είπε·
«Ευλογητός ο Κύριος, από την ώρα αυτή να μη φέρεσαι με αταξία· δέξου και το χαλινάρι και την κυρία σου στη ράχη με πολλή ημερότητα, διότι γι’ αυτό το έργο σ᾽ έκανε ο Θεός».

Αμέσως μετά κάθησε η γυναίκα πάνω στο ζώο χωρίς να δημιουργήσει αυτό καμιά ταραχή, και βάδιζε πολύ ήρεμα.

Ανάλογα θαύματα έγιναν και με άλογα και με άλλα ζώα.

Η μνήμη του τιμάται στις 22 Απριλίου.

 

Από το βιβλίο ο «Άγιος Θεόδωρος ο Συκεώτης», των εκδόσεων Το Περιβόλι της Παναγίας. Μετάφραση Λεωνίδας Χαριτίδης, προλογίζει ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός, προηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.