Άκουσα το «’εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην’ και τάλλα λόγια που έρχουνται κατόπι», και θαύμασα!

12 Απριλίου 2024

Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο «Έγκλειστος» Άγιος – Νεόφυτος ο Κύπριος

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=396694

 

Γράφει και στην συνέχεια μεταφέρει στην καθομιλουμένη ο Φώτης Κόντογλου

Στην Ερμηνεία της Εξαημέρου [ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος], γράφει πως αποφάσισε να γράψει γι’ αυτή τη μεγάλη υπόθεση:
Μου φαίνεται καλό να πω από ποια αιτία έφθασα στην απόφαση να συντάξω τούτο το βιβλίο. Τον καιρό λοιπόν που με φώτισε κάποια θεϊκή ανατολή άνωθεν και με έστρεψε μακριά από τις ματαιότητες της ζωής, κι’ οδήγησε τα πόδια μου σε ίσιους δρόμους και σε οδόν ειρήνης, ώστε να ακολουθήσω το μοναχικό βίο, ξέφυγα κρυφά από τους γονιούς μου κι’ από τα εφτά τ’ αδέρφια μου, αρσενικά και θηλυκά, κ’ έφθασα σε κάποιο άγιο μοναστήρι.

Εκειπέρα έτυχε να ακούσω την προφητεία που λέγει «εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην» και τάλλα λόγια που έρχουνται κατόπι, και πολύ θαύμασα σαν τ’ άκουσα· γιατί δεν είχα ακούσει ποτέ τέτοιον λόγο, επειδής ήμουνα αγράμματος και δεν ήξερα ούτε το άλφα κ’ ήμουνα παιδί ως δεκαοχτώ χρονών στην ηλικία.

Και τόσο θαύμασα από τα λόγια αυτά που άκουσα και τόσο πολύ τ’ αγάπησε η ψυχή μου, που μακάρι έλεγα να διαβάζανε τέτοια αναγνώσματα και να τάκουγα, μ’ όλο που δεν καταλάβαινα το νόημα που είχανε, εκτός το «εν αρχή εποίησεν ο Θεός και ότι είδεν ο Θεός ότι καλά λίαν» και τίποτα περισσότερο απ’ αυτά δεν ένοιωθα.

Αλλά δεν ήθελα να ρωτήσω και κανέναν να μου τα εξηγήσει, και μονάχα μέσα στης καρδιάς μου τον κρυφόν τόπο φύλαγα αυτό το θαύμα. Και σαν με βάλανε οι γέροντές μου να κλαδεύω τ’ αμπέλια, έπιασα να μαθαίνω κάποια γράμματα με τη βοήθεια του Θεού και τις ευχές που λέγανε οι μοναχοί τη νύχτα και τη μέρα.

Μα η θεία χάρη μου χάρισε περισσότερο κι’ από αυτά, ώστε να μάθω να λέγω απ’ έξω ολόκληρο το ιερό Ψαλτήρι. Και σαν μου ήρθε πάλι κάποια φώτιση να φύγω από το θόρυβο του κοινοβίου και να πάγω να ησυχάσω, τότε ήβρα καιρό ησυχίας, κ’ επειδή είχα στη θύμησή μου αυτά τα θεϊκά λόγια που είπα, έψαχνα να βρω περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο εκείνο το προφητικό.

Και σαν το βρήκα, το έμαθα απ’ έξω με τη βοήθεια του Θεού, από τον πόθο που είχα για όσα έλεγε. K’ έμαθα όχι μονάχα την εξαήμερη κοσμοκτισία, αλλά κι’ όσα λέγει για τον Παράδεισο και για την παράβαση, για τον κατακλυσμό και για την πυργοποιΐα, έως το φίλο του Θεού τον Αβραάμ, κι’ είχα πολύ θαυμασμό για τα θεϊκά λόγια αυτής της Γραφής.

 

 

Από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου, «Γίγαντες ταπεινοί» των εκδόσεων Ακρίτας.