Γέροντας Σίμων Αρβανίτης: «Θα δίνεις λιγότερο αγάπη στους άλλους και περισσότερη στον εαυτό σου· δεν βλάπτει»!

8 Απριλίου 2024

Ο Γέροντας, Ιερομόναχος, π. Σίμων Αρβανίτης (1901-1988).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ονομάζομαι Β.Π., κάτοικος Αθηνών […] και είμαι δασκάλα*.

Προ ετών, για πρώτη μου φορά επισκέφθηκα την Ιερά Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος Πεντέλης. Από καιρό είχα ακούσει για τον πατέρα Σίμωνα, ότι είναι Άγιος και έχει και το προορατικό χάρισμα.

Μια ημέρα πήγα κι εγώ στο μοναστήρι, για να γνωρίσω τον Γέροντα, γιατί εκείνη την εποχή είχα τρομερό πονοκέφαλο.

Όταν μπήκα μέσα στο κελλί του και είπα: «την ευχή σου, πατερούλη μου», εκείνος, αν και τυφλός, με κοιτούσε κατάματα με τα μάτια της ψυχής του και μου είπε:
«αδελφή Βασιλική, θα δίνεις λιγότερο αγάπη στους άλλους και περισσότερη στον εαυτό σου· δεν βλάπτει».

Εγώ τα έχασα, όταν άκουσα το όνομά μου· έμεινα άφωνη, θαύμασα την προορατικότητα που έχει και κατάλαβα πως εκείνη τη στιγμή μιλώ μ’ έναν Άγιο.

Πήρα τότε θάρρος και του είπα:
«πατερούλη, είσαστε θεόπνευστος άνθρωπος και τα ξέρετε όλα· γι’ αυτό, για πρώτη φορά που ήλθα, μου μιλήσατε με το όνομά μου».

Εκείνος μου είπε:
«παιδί μου, το Άγιο Πνεύμα με φώτισε να διαβάσω το όνομά σου».

Στο χέρι του κρατούσε έναν ωραίο σταυρό και τον παρακάλεσα να με σταυρώσει και να μου δώσει την ευχή του και το έκανε. Με το σταύρωμα που μου έκανε, πέρασε ο πονοκέφαλος που είχα, έγινα τελείως καλά.

Ο πατερούλης μου είχε δώσει συμβουλές και όταν ξαναπήγα για δεύτερη φορά στο μοναστήρι, για να εξομολογηθώ, μου είπε πάλι το όνομά μου:
«καλώς τη Βασιλική»!

Και συνέχισε:
«Βασιλική, δεν τήρησες τις συμβουλές μου, που σου έδωσα από την αρχή. Θα έπρεπε να υπακούσεις· γι’ αυτό πέρασες αυτήν τη δοκιμασία ξανά. Τώρα, όμως, να προσέξεις, για να έχεις την υγειά σου».

Έτσι κατάλαβα την απροσεξία μου και πόσο τιμωρείται αυτός, που κάνει παρακοή σ’ έναν άγιο Γέροντα· από εκείνη τη στιγμή διορθώθηκα και, ο,τι μου έλεγε, έκανα υπακοή.

* Όλα τα στοιχεία είναι γραμμένα το πιο κάτω βιβλίο.

 

 

Από το βιβλίο του Μοναχού Ζωσιμά, «Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης, 1901-1988), Η ζωή και το έργο του», τόμος γ’.