Ο Κύριος μας αγαπά περισσότερο από όσο μπορούμε εμείς να αγαπήσουμε τον εαυτό μας

12 Απριλίου 2024

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1866-1938).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού

 

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=396163

 

Ο Κύριος μας αγαπά περισσότερο από όσο μπορούμε εμείς να αγαπήσωμε τον εαυτό μας. Αλλά η ταλαίπωρη ψυχή σκέφτεται μέσα στη θλίψη της πως ο Κύριος την λησμόνησε και δεν θέλει καν να την δη, κι έτσι πάσχει και βασανίζεται.

Δεν είναι έτσι όμως, αδελφοί. Ο Κύριος μας αγαπά απεριόριστα και μας δίνει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Αυτός μας παρηγορεί και καθόλου δεν θέλει να βρίσκεται η ψυχή σε στενοχώρια και αμφιβολία για την σωτηρία της.

Πίστευε ακράδαντα πως πάσχομε μόνο μέχρι που να ταπεινωθούμε. Μόλις όμως ταπεινωθούμε, έρχεται το τέλος των θλίψεων, γιατί το Πνεύμα του Θεού πληροφορεί την ψυχή, εξαιτίας της ταπεινώσεως, πως εσώθηκε. Ας είναι μεγάλη η δόξα του Κυρίου, γιατί μας αγαπά τόσο πολύ κι η αγάπη Του αυτή γνωρίζεται από το Άγιο Πνεύμα.

Διψά η ψυχή μου τον Κύριο και Τον ζητώ με δάκρυα. Πώς μπορώ να μην Τον ζητώ; Εμφάνισε τον Εαυτό Του σ’ εμέ με το Άγιο Πνεύμα και η καρδιά μου Τον αγάπησε. Αιχμαλώτισε την ψυχή μου και αυτή λιώνει γι᾽ Αυτόν.

Η ψυχή μοιάζει με νύφη και ο Κύριος με το Νυμφίο. Κι αγαπούν ο ένας τον άλλο και ποθούν ο ένας τον άλλο. Ο Κύριος με την αγάπη Του ποθεί την ψυχή και λυπάται αν δεν αναπαύεται μέσα της το Άγιο Πνεύμα. Και η ψυχή που γνώρισε τον Κύριο Τον ποθεί, επειδή σ᾽ Αυτόν κρύβεται η ζωή και η χαρά της.

Η αμαρτωλή ζωή είναι ο θάνατος της ψυχής, ενώ η αγάπη του Θεού είναι ο παράδεισος εκείνος της τρυφής, στον οποίο ζούσε πριν από την πτώση ο πατέρας μας Αδάμ.

Αδάμ, πατέρα μας, πες μας, πώς αγαπούσε η ψυχή σου τον Κύριο στον παράδεισο;

Είναι αδύνατο να το καταλάβωμε αυτό και μόνον εκείνη η ψυχή που γεύτηκε την αγάπη του Θεού μπορεί να το καταλάβη κάπως.

Και η Παναγία, πώς αγαπούσε τον Κύριο και Υιό Της; Κανένας άνθρωπος, εκτός απ’ Αυτήν, δεν μπορεί να το καταλάβη. Το Πνεύμα του Θεού όμως μας διδάσκει την αγάπη. Και η Παναγία είχε και έχει το ίδιο Πνεύμα του Θεού, το οποίο είναι αγάπη. Γι’ αυτό, όποιος γνώρισε το Άγιο Πνεύμα, μπορεί να κατανοήση κάπως και την αγάπη της Θεομήτορος.

Πόσον ευτυχισμένοι είμαστε μεις οι Χριστιανοί. Τι Θεό έχομε!

Είναι αξιολύπητοι όσοι δεν γνωρίζουν τον Θεό. Αυτοί δεν βλέπουν το αιώνιο φως και μετά το θάνατο πορεύονται μέσα στο αιώνιο σκοτάδι. Αυτό το ξέρομε, γιατί το Άγιο Πνεύμα γνωρίζει μέσα στην Εκκλησία στους αγίους, τι υπάρχει στον ουρανό και τι υπάρχει στον άδη.

Ω, ο αξιολύπητος, ο πλανημένος λαός! Αυτοί δεν μπορούν να ξέρουν τι είναι η αληθινή χαρά. Μερικές φορές διασκεδάζουν και γελούν, μα το γέλοιο που γελούν και η απόλαυση που απολαμβάνουν θα μεταβληθούν σε θρήνο και θλίψη.

Δική μας χαρά όμως είναι ο Χριστός. Με τα πάθη Του μας έγραψε στο βιβλίο της ζωής και στη Βασιλεία των Ουρανών θα είμαστε αιώνια με τον Θεό και θα βλέπωμε τη δόξα Του και θα ευφραινώμαστε μαζί Του. Η χαρά μας είναι το Άγιο Πνεύμα. Κι είναι τόσο γλυκό και ευάρεστο! Αυτό μαρτυρεί στην ψυχή για τη σωτηρία.

Ω αδελφοί, σας παρακαλώ και σας ικετεύω στο όνομα της ευσπλαγχνίας του Θεού: πιστεύετε στο Ευαγγέλιο και στη μαρτυρία της Αγίας Εκκλησίας, και τότε θα γευθήτε κιόλας στη γη την μακαριότητα του παραδείσου.

Αληθινά, η Βασιλεία του Θεού είναι μέσα μας: η αγάπη του Θεού χαρίζει στην ψυχή τον παράδεισο. Πολλοί πρίγκηπες και άρχοντες εγκατέλειψαν τους θρόνους τους, όταν γνώρισαν την αγάπη του Θεού.

Κι αυτό είναι ευνόητο, γιατί η αγάπη του Θεού είναι φλογερή. Φτάνει ως τα δάκρυα η χαρά της ψυχής με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τίποτε επίγειο δεν μπορεί να συγκριθή μαζί της.

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, νυν οσίου Σωφρονίου, ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.